Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp-toppene tok selfie før stortingshøring: - Spesielt

SV-leder Audun Lysbakken mener de to tidligere justisministrene Per-Willy Amundsen (Frp) og Sylvi Listhaug (Frp), kunne hatt grunn til å vise mer ydmykhet enn de gjorde i høringssalen i går.

FRA HØRINGSSALEN: Tidligere justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (t.h.) og tidligere justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug tok seg tid til en selfie før høringen i Stortingets kontroll-og konstitusjonskomite. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FRA HØRINGSSALEN: Tidligere justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (t.h.) og tidligere justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug tok seg tid til en selfie før høringen i Stortingets kontroll-og konstitusjonskomite. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To avgåtte justisministere fra Frp forklarte seg i går sammen om bakgrunnen for de store manglene i Norges terrorsikring som Riksrevisjonen har avdekket.

Det første Per-Willy Amundsen og Sylvi Listhaug gjorde da de ankom høringsalen på Stortinget var å ta en selfie samme.

- Jeg synes det var spesielt, for det var mye som kom opp i høringen som viser at de hadde hatt all grunn til ydmykhet. Det er mange store spørsmål om hvordan justisdepartementet har vært styrt de siste årene. Det var tydelig at ikke memoet om økt ydmykhet hadde nådd de avgåtte statsrådene, sier SV-leder Audun Lysbakken syrlig.

- Statsministeren feilinformerte

På høringen i går ble det klart at det ikke var riktig at Politidirektoratet hadde rapportert at objektsikringen i justisfeltet var ordnet opp i – selv om statsminister Erna Solberg hevdet dette på forrige høring i 2017.

OffensivE: Sylvi Listhaug og Per-Willy Amundsen forklarte seg for kontroll- og konstitusjonskomiteen i går. Video: Stortinget Vis mer Vis mer

Politidirektoratet hadde riktignok rapportert inn en feil, men det gjaldt sikringsstyrker, og det gjaldt ikke hele justisfeltet, men bare en del av det.

Solberg beskrev i høringen i går dette som at hun hadde vært upresis, noe Lysbakken reagerer sterkt på.

- Jeg mener det ikke kan bli stående at det statsministeren har gjort en upresishet. Statsministeren har ikke vært upresis. Hun har gitt Stortinget feilinformasjon, sier Lysbakken, med trykk på siste ord.

Hans kollega i Kontroll- og konstitusjonskomiteen brukte enda sterkere ord overfor NRK i ettermiddag og sier at Solberg har løyet.

Borret i detaljen

I høringen mandag forsøkte opposisjonen å borre i detaljene om dette.

Det kom for en dag at den feilaktige opplysningen om at en var i rute med objektsikring på hele justisfeltet også fant veien inn i statsbudsjettet for 2016.

Det førte til at Politidirektoratet sendte brev og e-post til justisdepartementet under daværende justisminister for Frp, Anders Anundsen for å rettet dette opp.

Likevel gjentok også Anundsen i høringen at grunnsikringen var på plass. Anundsen var ikke på plass på høringen i går, og Amundsen ville ikke si at han tok feil på spørsmål fra KrFs mann i kontrollkomiteen, Hans Fredrik Grøvan.

- Det må kanskje ses i den sammenhengen han sa det, for jeg opplever at man blander disse tingene mye i det offentlige ordskiftet. Befolkningen der ute har i alle fall ikke oversikt sa Amundsen til Grøvan.

- Så du mener Andersen ikke har oversikt, greit, sa Grøvan ironisk.

Gjennomtrekk i justisdepartementet

- Jeg mener det begynner å danne seg et bilde av at det har vært et problem med den gjennomtrekken en har hatt i justisdepartementet. At det har vært med på å undergrave gjennomføringsevnen, sier Lysbakken og viser til at det har vært fem ulike justisministere fra Frp i løpet av de fem årene de har sittet i regjering.

Han mener også det er grunn til å spørre seg om Frp-ministrene har vært opptatt av dette, eller har hatt fokuset mest på innvandringsfeltet.

- Det blir en rar situasjon når de ulike justis- og eksjustisminstere hele tida peker på hverandre. Enten justisministeren eller statsministeren må kunne ta overordet ansvar, skjære gjennom og fortelle hva som er riktig. Hvorfor var det ingen som reagerte når justisdepartementet fikk klar beskjed fra politidirektoratet om at de hadde gitt feilinformasjon? Hvordan kan det ha seg at de opplysningene ikke gikk rett videre til Stortinget: det er en veldig alvorlig sak, sier han.

Ny høring

Også kontroll- og konstitusjonskomiteen har flere spørsmål. De besluttet i dag å kalle inn til en ny høring - denne gangen en lukket høring for å kunne gå inn i delene av Riksrevisjonens rapport som er gradert.

I tillegg har de vedtatt at de vil stille ukentlige spørsmål til statsministerens kontor, etter som de går videre inn i saken.

SV-lederen sier mistilit fortsatt er aktuelt for deres del.

- Denne saken er bare blitt mer alvorlig gjennom det som er kommet fram. Nå skal vi jobbe med dette framover, og det er ikke sikkert at vi endelig konkluderer med mistilit, men det er ingenting av det som kom fram i går som gjør dette mindre interessant.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!