Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp-topper advarer Høyre i abort-saken

Frps justispolitikere frykter avtalebrudd med KrF.

- MÅ STEMME FOR:  Frps justispolitiker Ulf Leirstein advarer både egne og Høyres stortingspolitikere mot konvenskvensene om alenegang i reservasjonssaken. - Høyre må stemme for. Jeg forventer at alle i Høyre og Frp støtter KrFs sak, sier Leirstein.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
- MÅ STEMME FOR: Frps justispolitiker Ulf Leirstein advarer både egne og Høyres stortingspolitikere mot konvenskvensene om alenegang i reservasjonssaken. - Høyre må stemme for. Jeg forventer at alle i Høyre og Frp støtter KrFs sak, sier Leirstein. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere stortingspolitikere i Frp frykter for konsekvensene om Høyre ikke greier å samle sine egne om regjeringens forslag til reservasjonsrett for fastleger i Stortinget.

Høyre-topper kritiske Den siste tida har stadig flere kritiske røster i Høyre kommet til uttrykk. I tillegg til at stortingsrepresentanter, som Heidi Nordby Lunde, har gått ut mot forslaget, har også Høyres ordførere i Bergen og Oslo klart tatt avstand. I Oslo har Ap foreslått at kommunen skal gå i mot forslaget. I Trondheim ligger det an til at et lignende forslag får flertall.

- Høyre må stemme for. Jeg forventer at alle i Høyre og Frp støtter KrFs sak. Det er enstemmige vedtak om samarbeidsavtalen i begge stortingsgrupper om dette. Jeg forventer selvsagt at alle også stemmer for forslaget om reservasjonsmulighet for leger når det kommer opp i Stortinget, sier Frps  justispolitiker Ulf Leirstein.

- Skal være til å stole på Også hans egne får en advarende pekefinger.

- Jeg er opptatt av at Frp skal være til å stole på. Når vi har inngått en avtale må vi stå for den. Det kan gjerne være delte meninger om dette i partiet, men dette avklarte vi da vi sluttet oss til samarbeidsavtalen, sier Leirstein og legger til:

- Dette er en viktig sak for KrF og som de fikk gjennomslag for. Det har jeg stor respekt for. KrF må kunne være trygg på at denne saken blir gjennomført, på samme måte som vi må være trygge på at det vi ble enige om på asylpolitikk blir stående.

- Lakmustest på samarbeid Flere i Høyres stortingsgruppe er i mot punktet i samarbeidsavtalen regjeringspartiene inngikk med KrF om legers såkalte reservasjonsrett. Mange av dem vil dermed bli nødt til å stemme mot sin overbevisning og samvittighet. Mange regner likevel med at partipisken vil svinge når Høyre til slutt skal samle troppene i Stortinget.

- Jeg vil måtte stemme med resten av stortingsgruppen, mot min egen overbevisning. Dette er en del av regjeringsplattformen, og en avtale partiet må stå ved, sa Nordby til Aftenposten lørdag.

- Etter høringsrunden er det naturlig at Frp, Høyre og krF må sette seg ned og avklare hvordan dette skal være. Dette er en lakmustest på om vi greier å gjennomføre det vi har lovet, sier Leirstein.

- Kan ikke fristilles Jan Arild Ellingsen forventer at Erna Solberg greier å holde ro og orden i egne rekker. Han har problemer med å se for seg at statsminister Erna Solberg vil komme til å fristille stortingsgruppa i denne saken.

- KAN IKKE FRISTILLES: Frps justispolitiske talsmann, Jan Arild Ellingsen forventer at statsminister Erna Solberg ikke fristiller motsanderne i Høyres stortingsgruppe til å stemme mot regjeringens eget forslag til legers reservasjonsrett. Foto: Oddmund Lunde
- KAN IKKE FRISTILLES: Frps justispolitiske talsmann, Jan Arild Ellingsen forventer at statsminister Erna Solberg ikke fristiller motsanderne i Høyres stortingsgruppe til å stemme mot regjeringens eget forslag til legers reservasjonsrett. Foto: Oddmund Lunde Vis mer

- Å bryte en avtale er ikke noe man gjør. Jeg kan ikke se for meg at hun vil undergrave avtalen med å fristille stortingsgruppa si. Da vil Høyre miste all troverdighet, sier han og legger til:

- Jeg forutsetter at det ikke skjer. Jeg registrerer at Høyre jublet da samarbeidsavtalen kom på plass med KrF og Venstre. Den er bindene, så fremt man ikke blir enige om noe annet.

IMOT: Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde, også kjent som bloggeren Vampus, har åpent gått ut og sagt at hun er imot regjeringens forslag til reservasjonsrett for leger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
IMOT: Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde, også kjent som bloggeren Vampus, har åpent gått ut og sagt at hun er imot regjeringens forslag til reservasjonsrett for leger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart