Frp-topper: Dette må Siv levere

Økt statlig andel i bompengeprosjekter og slankere bypakker trekkes fram som de viktigste kravene.
I dag får Frps landsstyre trolig litt av fasiten.

LØYPEMELDING: Frp-leder Siv Jensen skal legge fram en statusoppdatering for landsstyret i partiet søndag. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
LØYPEMELDING: Frp-leder Siv Jensen skal legge fram en statusoppdatering for landsstyret i partiet søndag. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Lørdag kveld ble det kjent at et enstemmig styre i Sarpsborg Frp har vedtatt at partileder Siv Jensen ikke er ønsket i byen under valgkampen.

Bompengeopprøret i partiet er forklaringen.

Partiet har slitt stort på meningsmålingene den senere tiden. Framveksten av bompengepartiet Folkeaksjonen Nei til Bompenger (FNB) har noe av skylda, noe som provoserer Frp i Sarpsborg.

– Det skulle ikke ha vært grunnlag for opprettelsen av dette partiet. Bompengesaken skulle ha vært vår sak. Men det er ennå ikke for sent. Hvis vi går ut av regjeringen, tror jeg at vi kan øke oppslutningen til Fremskrittspartiet med tre prosent, sier gruppeleder Stein Erik Westlie i Sarpsborg Frp til Sarpsborg Arbeiderblad, som først omtalte saken.

Vedtaket fra Sarpsborg ble kjent bare et halvt døgn før Frps landsstyre skal møtes for en oppdatering om forhandlingene om bompenger.

Det er ventet at Frps regjeringsdeltakelse blir tema - i alle fall hvis landsstyret ikke er fornøyd med det de får presentert.

- Viktig med gjennomslag

- Jeg mener at byvekstavtaler ikke må finansiere annet enn vei, at sideveier forblir bomfrie der det bygges nye veier, og at punktet i regjeringsplattformen om at bompengeandelen skal ytterligere ned, forseres, sier sentralstyremedlem og Mandal-ordfører Alf Erik Andersen (Frp) til Dagbladet.

Han har imidlertid ikke konkludert med at Frp bør gå ut av regjering hvis det ikke innfris.

- Jeg mener uansett at vi har fått til mye i regjering og bør fortsette i regjering for å få gjennomslag for vår politikk, sier han.

Fylkesleder Tone Ims Larssen i Oslo Frp trekker fram særlig to krav som regjeringen må levere på:

- Det er viktig med gjennomslag. Vi ønsker at staten, via oljepenger, skal ta en større del, så satser gjennom bommen reduses, sier hun.

Hva gjelder bypakker, mener hun de ikke kan «løpe løpsk med fordyrende ledd».

- Kommunen bør eventuelt ta en større del, og ikke velte alt over på bilistene, sier Ims Larssen til Dagbladet.

Avventende

Hun vil ikke svare på om Frp bør gå ut av regjering hvis det ikke kommer signaler om at dette innfris på møtet søndag.

- Nå må Oslo avvente og regne med at det blir et positivt resultat, sier hun.

Hennes partikollega i Oslo, stortingsrepresentanten Christian Tybring-Gjedde, er tydeligere, og beskriver bompengeforhandlingene som en test på Venstre og KrFs vilje til samarbeid.

– De har fått mye gjennomslag. Nå er det Frps tur. Får vi ikke det, så er det også et liv i opposisjon, sier Tybring-Gjedde til Aftenposten lørdag.

Partiets førstekandidat i Oslo, Aina Stenersen, er også tydelig:

– Vi ønsker at staten skal ta 80 prosent andel i de store samferdselsprosjektene, i dag er satsen 50 prosent. I tillegg må kommunene gå inn med en andel. Det er våre to absolutte krav for å senke bompengeandelen, sier Stenersen til avisa.

Ultimatum

Frps stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen gikk fredag så langt som å si at Frp bør gå ut av regjering dersom regjeringen ikke kan levere bompengefri E8 til Tromsø.

Det sto riktignok ikke på lista over seks bompengekrav som landsstyret sendte med Frp-leder Siv Jensen inn i forhandlingene tidligere i sommer.

Da ville Frp stoppe nye bypakker, endre nullvekstmålet som sier at all vekst i trafikken i byene skal skje kollektivt eller med sykkel og gange, slette bompengegjeld, kutte kostnader i eksisterende bypakker, og stille strengere krav til egenandel fra lokale myndigheter.

Det er disse punktene - i tillegg til et fortsatt nei til GPS-basert veiprising - som er utgangspunktet for forhandlingene som har pågått denne sommeren.

Sentralstyremedlem i Frp, Ronny Berg, sa lørdag til NRK at han blir overrasket om alle seks krav blir innfridd - og at det trolig vil bety at Frp går ut av regjering hvis partiet ikke får noen gjennomslag - men har tro på at partiledelsen har kommet frem til en løsning.

Altaværingen sier det viktigste er at bompengetrykket i landet må ned, og støtter altså ikke ultimatumet fra hans partikolleger i nord.

Lite taletrengte

Flere Frp-fylkesledere har tidligere sagt at partiet nå må levere på bompenger - eller gå ut av regjering.

Nå er de mindre taletrengte. Mange påpeker at de foreløpig ikke vet hva forhandlingene har ført fram til så langt - og at de ikke vil bidra til spekulasjoner før de har fått høre det.

- Jeg ønsker ikke å komme med noen krav før jeg vet hva som kommer under møtet i morgen, sier fylkesleder Tommy Skatland i Trøndelag Frp i en sms til Dagbladet.

- Jeg ønsker å høre hva som blir fremlagt i landsstyremøtet før jeg vil ta stilling til dine spørsmål, sier Christian Eikeland, fylkesleder i Agder Frp.

Ullensaker-ordfører Tom Staahle, som sitter i partiets sentralstyre, vil heller ikke uttale seg før møtet søndag.

- Søndag blir en fin dag. Ha en fin kveld, skriver han i en sms til Dagbladet.

Fylkesleder Liv Gustavsen i Viken Frp er blant fylkeslederne i Frp som har vært tydeligst i sin bompengemotstand. Heller ikke hun vil si noe før møtet i morgen.

- Jeg regner med at det er jobbet godt gjennom sommeren, og at vi får servert noe i morgen, det forventer jeg, sier Gustavsen.