Frp-topper må i avhør

SKIEN/OSLO (Dagbladet): Carl I. Hagen eller andre i Frp-ledelsen vil bli avhørt av politiet under etterforskningen av voldtektsbeskyldningene mot Terje Søviknes. Samtidig reagerer den 17 år gamle jentas advokat sterkt på at partiledelsen dytter hensynet til jenta foran seg i forklaringene om hvorfor de valgte å skjerme Søviknes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partiformann Carl I. Hagen, nestleder Siv Jensen og generalsekretær Geir Mo satser alt på at sexskandalen ikke skal ramme dem selv eller partiet. Men dramaet er ikke over for partiet selv om Søviknes trakk seg fra alle sentrale verv i går. Partiledelsen må legge alle kort på bordet overfor politiet når etterforskningen og avhørene kommer i gang. Det bekrefter etterforskningsleder Inger Mysen Conradsen ved Porsgrunn politistasjon overfor Dagbladet.

Slår sprekker

Siv Jensen gjentok i går gang på gang den offisielle forklaringen på hvorfor de ikke foretok seg noe overfor Terje Søviknes. Partiledelsen var selv blitt informert av Søviknes om at han hadde hatt sex med en 16 år gammel jente på FpU-landsmøtet. Men i stedet for å reagere mot Søviknes, kjempet partiet for at Søviknes skulle sikres enda viktigere posisjoner, en fast stortingsplass.

- Vi var i en låst situasjon. Vi kunne ikke gjøre noe med saken av hensyn til den unge jenta. Hun ville ikke ha noen publisitet rundt saken, sa Siv Jensen.

Jentas bistandsadvokat Roar Vegsund mener det er helt uhørt at partiledelsen bruker hans klient som unnskyldning for å ikke reagere.

- Det er vanskelig å tro partiledelsen når de kommer med denne forklaringen. Min klient har aldri bedt om at det ikke skal reageres mot Søviknes, sier advokat Vegsund til Dagbladet.

Vegsund mener at partiledelsen snarere burde ha utledet at jenta ønsket en eller annen form for reaksjon mot Terje Søviknes.

Hemmelig avhør

Den nå 17 år gamle jenta som hevder hun er voldtatt av Terje Søviknes, vil trolig bli avhørt av politiet på et hemmelig sted allerede i morgen.

Etter det Dagbladet forstår er politiet innstilt på at avhørene kan skje på et annet sted enn Porsgrunn politistasjon.

- Vi er i gang med etterforskningen. Men jeg kan ikke si når og hvor vi skal avhøre vitner, sier etterforskningsleder Mysen Conradsen, til Dagbladet. Hun bekrefter at Frp-ledelsen må belage seg på å bli avhørt om sexskandalen.

- Skal dere innkalle Carl I. Hagen som vitne?

- Det kan vi ikke utelukke. Det kan eventuelt bli aktuelt å avhøre andre i partiledelsen, sier Mysen Conradsen.

Den 17 år gamle jenta føler seg nå så sterk at hun vil avgi en omfattende og detaljert forklaring om hva som skjedde under det famøse landsmøtet til FpU i Langesund i januar i fjor.

- Hun har fulgt med i media de siste dagene, og hun har en følelse av å bli trodd. Men hun har en helt annen versjon enn den som Søviknes kommer med, sier Vegsund.

Han understreker at det finnes en rekke vitner som var til stede både før og etter den seksuelle kontakten mellom Søviknes og den unge jenta.

Skjenkingen av det unge politikertalentet er et sentralt poeng - hennes reaksjon og oppførsel etter det påståtte overgrepet fra Søviknes på hans hotellrom er et annet. 16-åringen skal da ha sittet fortvilet i korridoren.

- Det er flere ting som kan underbygge det min klient sier, sier Vegsund. Politiet i Porsgrunn etterforsker saken som en voldtektssak og har gitt Terje Søviknes status som mistenkt. I august i fjor ble også straffelovens bestemmelser om å utnytte en person til sex under beruselse, søvn eller villfarelse tatt inn i voldtektsparagrafen. Men dette tillegget, som ble vedtatt med Frp's støtte, kan ikke få tilbakevirkende kraft og rammer dermed ikke Søviknes.

Større sak

I politiet er det i dag ingen som tør spå hvor etterforskningen av sexanklagene vil ende. Avhengig av hvilke opplysninger politiet får inn, kan etterforskningen bli utvidet til mer enn voldtektsanklagene fra den 17 år gamle jenta og Cathrin Rustøen (21), som sto åpent fram og satte i gang skredet på landsmøtet i Hordaland sist lørdag.

En sentral person i offentliggjøringen av sexmisbruk innad i Frp, partimedlem Lars Kristian Helming, skal i politiavhør allerede i dag.

Allerede den 11. mai i fjor ble politiet i Telemark kjent med sexanklagene fra jenta mot Søviknes.

Politiet hadde anledning til å iverksette etterforskning, men lot saken ligge fordi hun og hennes familie ønsket det. Men navnet til Søviknes - den alle trodde var en kommende stjerne i politikken - var ført inn i politijournalen.

- Fikk han allerede da vite at det kunne bli en mulig politisak mot ham?

- Det er spørsmål jeg ikke kan svare på, sier politiadjutant Inger Mysen Conradsen.

CARL I AVHØR? Både Carl I. Hagen og generalsekretær Geir Mo vil oppleve at Søviknes-saken vil henge ved partiet lenger enn de hadde håpet og planlagt.
NESTLEDEREN: Siv Jensens og partiledelsens forklaring slår sprekker.