KINA: Finanspolitisk talsperson Helge André Njåstad i Frp møtte representanter for Huawei i Shanghai denne uka. Utenrikskomiteen droppet et lignende møte i Beijing.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KINA: Finanspolitisk talsperson Helge André Njåstad i Frp møtte representanter for Huawei i Shanghai denne uka. Utenrikskomiteen droppet et lignende møte i Beijing.Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Frp-topper møtte Huawei i Kina

Utenrikskomiteen droppet å møte Huawei i Beijing denne uka. Men i Shanghai troppet tre Frp-ere opp hos den kinesiske telegiganten.

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsperson, Helge André Njåstad, og partifellene Sivert Bjørnstad og Jan Steinar Johansen var med på turen til Kina.

Ifølge Njåstad tilbrakte de hele onsdagen på besøk hos Huawei og spiste middag for selskapets regning på kvelden. Selve reisen til Kina er betalt av Frps stortingsgruppe.

I Shanghai møtte de også tidligere statssekretær for Frp i Justisdepartementet, Vidar Brein-Karlsen. Han er i dag det kinesiske gigantselskapets direktør for samfunns- og myndighetskontakt i Norge.

Da Brein-Karlsen gikk fra justisdepartementet til Huawei i januar, ble han ilagt en av de strengeste karantene-bestemmelsene noen sinne. Karantenenemnda har undersøkt om Brein-Karlsen kan ha brutt karantenebestemmelsene ved å opptre som lobbyist for Huawei.

- Det er riktig at jeg nettopp kom hjem fra en lenge planlagt tur til Kina. Det er også riktig at stortingsrepresentantene Helge Andre Njåstad, Sivert Bjørnstad og Jan Steinar Johansen var der i møte med Huawei. Disse møtene deltok ikke jeg i, skriver Brein-Karlsen i en SMS til Dagbladet.

Også Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget var invitert til å møte telegiganten i Beijing, men besøket ble aldri noe av.

Samme hotell

Ifølge Helge André Njåstad møtte Frp-politikerne Brein-Karlsen bare tilfeldig en gang.

- Vi så ham så vidt. Han bodde visst på samme hotell som oss. Vi møtte ham én gang i lobbyen på hotellet. Han deltok ikke på møtene, sier Njåstad.

Njåstad sier til Dagbladet at han ble kontaktet av direktøren for Huawei i Kina og invitert da de fikk høre at Frp-politikerne skulle til Shanghai.

- De ønsket å presentere selskapet og inviterte oss for å vise oss et forskningssenter de har i Shanghai. Vi møtte den norske direktøren for Huawei og ulike folk tilknyttet visningssenteret, opplyser Njåstad. Han sier han ikke vet hvordan Huawei kunne vite om den planlagte reisen.

Frp-politikeren bekrefter også at han hadde dialog med tidligere Frp-kollega Vidar Brein-Karlsen om turen selv om det ikke var han som inviterte.

- Vi hadde ett møte om turen før vi dro, sier Njåstad.

Uvanlig streng karantene

Av de i overkant av 150 sakene Karantenenemnda har behandlet siden 2005, er det ingen som er ilagt like strenge restriksjoner på sitt arbeid som Vidar Brein-Karlsen.

SAKSFORBUD: Overgangen fra Justisdepartementet til Huawei ga Vidar Brein-Karlsen er et års saksforbud. Her med kona Cecilie Brein-Karlsen som til daglig er statssekretær i Finansdepartementet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
SAKSFORBUD: Overgangen fra Justisdepartementet til Huawei ga Vidar Brein-Karlsen er et års saksforbud. Her med kona Cecilie Brein-Karlsen som til daglig er statssekretær i Finansdepartementet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Frp-politikeren ble ilagt seks måneders karantene, og fikk i tillegg ett års forbud mot å involvere seg i saker eller saksområder der Justis- og beredskapsdepartementet eller Samferdselsdepartementet eller underliggende virksomheter for disse, er involvert. Saksforbudet går ut først 17. juli 2019.

Årsaken var at han i justisdepartementet hadde fått innsyn i saker av stor betydning for nasjonal sikkerhet og beredskap.

Inviterte utenriks- og forsvarskomiteen

Også utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget har besøkt Kina denne uka.

Dagbladet er kjent med at Vidar Brein-Karlsen også forsøkte å få til et møte mellom denne komiteen og Huawei.

I en invitasjon til Utenriks- og forsvarskomiteen som Stortinget mottok 10. august, er det han som står som avsender.

Komitésekretær Rune Skjerve bekrefter at et møte med Huawei i Beijing ble diskutert i forkant av reisen uten at det ble noe av. I stedet besøkte de den sikkerhetspolitiske tenketanken CIIS.

Droppet møte

Arbeiderpartiets utenrikspolitiker Jette Christensen som var med på turen til Beijing, mener det var en riktig avgjørelse å unngå Huawei.

- Når komiteer fra andre land møter næringsliv bidrar det til å gi legitimitet. Det oppfatter jeg ikke at er komiteens oppgave, særlig ikke i denne sammenheng. Vi hadde i stedet et møte med den kinesiske ekvivalenten til NUPI, og det var lærerikt, sier hun.

Hun viser blant annet til omtalen av Huawei fra NASA, FBI og PST de siste årene.

- Et besøk fra oss ville blitt sett på som et innlegg i den diskusjonen, selv om det ikke ville vært vår intensjon. Derfor var det fornuftig å fylle programmet med andre møter, sier Jette Christensen.

Venstres Abid Raja, som var med utenrikskomiteen til Beijing og som dessuten er finanspolitisk talsperson for partiet sitt, reiste fra den kinesiske hovedstaden og videre til Shanghai på invitasjon fra Frps Helge André Njåstad.

Men Raja var ikke med på besøket hos Huawei. Han kom til Shanghai først på torsdag.

- Jeg hadde sagt ifra mens vi var i Norge at jeg ikke kom til å ha et møte med Huawei. Tilfeldighetene hadde det også slik at komitéreisen ble forskjøvet med en dag, og dermed ble det uansett ikke aktuelt for min del, sier Raja.

På spørsmål fra Dagbladet sier han at han ikke var i kontakt med Brein-Karlsen i forkant i forkant av Kina-besøket.

Ber om avklaring

Vidar Brein-Karlsen har selv bedt om en avklaring av hvor langt saksforbudet som han er ilagt, strekker seg. Det skjer etter at Sp krevde regjeringens svar på dette.

Fredag ettermiddag kom Karantenenemnda med en klargjøring. I brevet til Brein-Karlsen vises det til at spørsmål om nettsikkerhet og datasikkerhet generelt ligger under Justis- og beredskapsdepartementet og Samferdselsdepartementet.

«Saksforbudet innebærer at du ikke kan engasjere deg i slike saker, verken overfor de nevnte departementene og underliggende institusjoner, eller overfor andre», slår Karantenemnda fast.

Samtidig understrekes det at saksforbudet ikke er et forbud mot å ha kontakt med politikere på Stortinget, «forutsatt at det dreier seg om generell informasjon om virksomheten.»

Kontaktet politikere

Flere politikere i Sp ble kontaktet av Brein-Karlsen da de uttalte seg kritisk til at Huawei er sentrale i byggingen av det norske 4G og 5G-nettet, mens de i blant annet USA og Australia ikke får bygge av frykt for spionasje. ABC Nyheter skrev om dette først.

- Etter at jeg ba karanteneutvalget om en uttalelse, har jeg avstått fra kontakt med eksterne på vegne av selskapet, skriver Brein-Karlsen, som tidligere har sagt til VG at han mener han ikke har gjort noe galt.

Spørsmål knyttet til sikkerhet, og det nye 5G nettet, ble diskutert på møtet med Huawei, men ifølge Njåstad var dette på initiativ fra Frp-politikerne.

- Vi stilte litt spørsmål om debatten knyttet til Norge, og hvordan det fungerte. Vi fikk en orientering om 5G-nettet og det var en liten diskusjon der, sier Njåstad.

Vurderer habilitiet

Spørsmålet om habilitet har også kommet opp i forbindelse med Vidar Brein-Karlsens overgang fra Justisdepartementet til Huawei.

Hans kone Cecilie Brein-Karlsen er også Frp-politiker, og statssekretær for Siv Jensen i Finansdepartementet.

- Vi er selvsagt oppmerksomme på eventuelle problemstillinger knyttet til at Cecilie Brein-Karlsens ektemann jobber i Huawei. Hun tok selv opp jobbskiftet på et tidlig tidspunkt, skriver kommunikasjonsrådgiver Kristina Storeng i Finansdepartementet i en e-post til Dagbladet.

- På vanlig måte, så vurderes habilitet fra sak til sak. Vi har ikke innhentet noen særskilt vurdering av habiliteten hennes med bakgrunn i ektemannens jobbskifte, opplyser hun.

Det har imidlertid nyinnsatt samferdselsminister Jon Georg Dale gjort. På bakgrunn av sitt vennskap med Vidar Brein-Karlsen, har han bedt om å få vurdert sin habilitet i saker knyttet til Huawei.

Det samme har hans statssekretær Tommy Skjervold. Habilitetsvurderingen er ennå ikke avsluttet av lovavdelingen i justisdepartementet.

Skepsis

En kinesisk lovendring fra 2017 har forsterket flere lands skepsis til å slippe til Huawei i sine mobilnett. Den nye loven slår fast at «enhver organisasjon eller medborger skal støtte og samarbeide med landets etterforskningsarbeid», skriver Tek.no.

I et intervju med VG, sier leder for Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, at Norge bør vurdere å gjøre som USA og Australia, som har bannlyst Huawai som leverandør for sine mobilnett.

- Nå har vi hatt et ramaskrik uten like over én mobiltelefon. Da bør vi ha en bekymring rundt et helt mobilnett, sier Vedum til VG.