MUNCH VAR I VEIEN: Striden om Munch-museet ble avgjørende for at Frp i dag trakk seg ut av byrådssamarbeidet i Frp. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
MUNCH VAR I VEIEN: Striden om Munch-museet ble avgjørende for at Frp i dag trakk seg ut av byrådssamarbeidet i Frp. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Frp trekker seg fra byrådet i Oslo

Striden om Munch-museet ble avgjørende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp trekker seg fra byrådssamarbeidet med Høyre i Oslo. Det ble klart mandag kveld, melder NTB.

Munch-museets skjebne er dermed fortsatt uviss.

- Høyre insisterte på Lambda-prosjektet, i en situasjon der vi i Oslo har trang økonomi og behov for å styrke eldreomsorg, tette huller i veiene og bygge opp skolekapasiteten. Da kan ikke vi akseptere å bruke 3-4 milliarder på dette. Det er ikke noe ønske om dette bygget blant folk, sier Carl I. Hagen til Dagbladet.

Han sier at Frp var klare til å begynne med blanke ark, men at Høyre var uvillige til dette.

- De satte Lambda som et ultimatum, mens vi var klare til å begynne med blanke ark, uten absolutter, sier Hagen.

De to partiene trakk denne konklusjonen etter å ha konferert med sine forhandlingsutvalg. Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) sier at de skiltes som venner og forsikret hverandre om at det borgerlige flertallet i Oslo må resultere i et borgerlig byråd, basert på samarbeid i bystyret.

- Høyre stilte en del betingelser for å fortsette forhandlinger, blant annet at det nye Munch-museet skulle oppføres som planlagt. Vi må bare konstatere at disse betingelsene ikke er innfridd og at Frp dermed trår ut av byrådet, sier byrådsleder Røsland (H) til NTB.

Han legger til det skjer med en viss vemodighet, etter åtte års samarbeid i byrådet i hovedstaden.

- Men slik er det i politikken. Vi skiltes som venner, sier byrådslederen.

Det understreker Christian Tybring-Gjedde i Frp også.

- Det viktigste var at de ville realisere Lambda-prosjektet. Å bruke 4-5 milliarder kroner på et slikt prosjekt i den situasjonen Oslo kommune er i kunne vi ikke være med på, sier lederen i Oslo Frp til TV2 nyhetskanalen.

I august skrev Dagbladet at Høyre var klare for å styre Oslo uten Frp.

- Man kan ikke bli overrasket om Frp, etter et dårlig valg, velger å gå ut av byrådet, sa Per-Kristian Foss (H) til Dagbladet.

Dagbladet kommer med mer.