Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NÅ: Justiskomiteen avgir innstilling om sosial kontroll

Frp trosser Erna

Stemmer sammen med Arbeiderpartiet om lovforbud mot at søskenbarn kan gifte seg med hverandre.

KOLLISJONSKURS: Erna Solberg og Siv Jensen må konstatere at stortingsgruppene deres er på kollisjonskurs i spørsmålet om å forby ekteskap mellom søskenbarn. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KOLLISJONSKURS: Erna Solberg og Siv Jensen må konstatere at stortingsgruppene deres er på kollisjonskurs i spørsmålet om å forby ekteskap mellom søskenbarn. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp-gruppa på Stortinget bryter med sine regjeringspartnere etter intens tautrekking i kulissene. Avgjørelsen faller ikke i god jord i statsminister Erna Solbergs parti:

KRITISERER FRP: Peter Christian Frølich (H) beskylder Frp for løftebrudd. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KRITISERER FRP: Peter Christian Frølich (H) beskylder Frp for løftebrudd. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Høyre, Frp og Venstre hadde en avtale om å utrede de medisinske konsekvensene av et forbud. Høyre er til å stole på, og vi står ved avtalen. Avtalebrudd har jeg lite til overs for, sier Peter Christian Frølich, justispolitisk talsperson i Høyre.

- I Norge har det vært normalt at de store, ansvarlige partiene ber om faglige råd før de tar beslutninger. Høyre holder seg som vanlig til denne linjen, og er glad for at flertallet på Stortinget gjør det samme. Vi avviser ikke et forbud, men det skal være bygget på faglige råd, ikke føleri og utspill i media, sier Peter Christian Frølich.

Går mot eks-sjefen

Eks-statsråd Solveig Horne, justispolitisk talsperson for Frp i saken, medgir at det er vanskelig å gå mot sin tidligere regjeringssjef.

- Men Frp har lenge jobbet for et lovforbud, og fremmet forslag om det da vi satt i opposisjon. Derfor ville det vært feil av oss ikke å støtte Arbeiderpartiets forslag, sier Solveig Horne.

Arbeiderpartiets forslag om lovforbud mot søskenbarnekteskap ser ikke ut til å bli vedtatt, selv med Frp’s stemmer. Venstre, Sp, SV og Venstre følger Høyre, og går mot lovforbud nå.

- Vi avventer regjeringens utredning før vi bestemmer oss, sier Emilie Enger Mehl (Sp) i justiskomiteen.

- Flytter problemet

Venstres Abid Raja bekrefter at han har vært for et lovforbud.

- Forutsetningen er at forbudet kommer i ekteskapsloven og ikke utlendingsloven, og forutsatt at begrunnelsen er vanntett helsemessig årsaker, ikke negativ sosial kontroll, skriver Abid Raja i en sms til Dagbladet.

- Jeg har ikke tro på forbudet som effektivt tiltak mot tvangsekteskap. Det flytter problemet, det løser det ikke. I tillegg er baksiden stigma for barn som er født og bor i Norge. Et eventuelt forbud må varsomt innføres, poengterer Raja.

- Virker desperat

Han viser til at helseminister Bernt Høie igangsatt en utredning, som Venstre vil avvente før partiet konkluderer.

- Det er fullstendig overkill av Ap å gå fram på denne måten. At Frp gjør det, er forståelig. Men at Ap gjør det, er oppsiktsvekkende. Det virker desperat tatt deres målinger i betraktning, skriver Abid Raja.

Koranskoler

Forslaget fra Arbeiderpartiet og SV om å gjøre tilsyn med koranskoler til en del av betingelsene for å få statsstøtte vil få flertall i stortingssalen, ved hjelp av Frp.

- Ja, vi støtter lovforbud mot søskenbarnekteskap og tilsyn med koranskoler, bekrefter Solveig Horne, Frp-representant i justiskomiteen.

Arbeiderpartiets talsperson i saken, Jan Bøhler, er glad for støtten fra Frp og SV, men skuffet over at en rekke andre forslag ikke ser ut til å oppnå flertall i stortingssalen.

STØTTE: Jan Bøhler (Ap) opplyser at flere av tiltakene mot sosial kontroll er ønsket av mange i innvandrermiljøene. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
STØTTE: Jan Bøhler (Ap) opplyser at flere av tiltakene mot sosial kontroll er ønsket av mange i innvandrermiljøene. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

Generaloppgjør

- Vi inviterer de andre partiene på Stortinget og regjeringen til et generaloppgjør med sosial kontroll i innvandrermiljøene. Derfor fremmer vi forslag om felles svømmeundervisning, tilsyn med koranskoler, samt forbud mot ærbarhetsattester og søskenbarnekteskap, sier Jan Bøhler.

- Flere av disse tiltakene er ønsket av mange innvandrere selv, særlig de unge. Gutter og jenter vil stå fritt til å velge partner, i stedet for å være ei brikke i en strategisk plan for slekta.

- Under et åpent møte om sosial kontroll på Furuset med 300 mennesker tilstede, tok unge mennesker ordet med hjerteskjærende vitnesbyrd om hvordan det preget livene deres. En sterk opplevelse for oss som var der, og som understreker viktigheten av at vi gjennomfører tiltak mot sosial kontroll, sier Jan Bøhler.

Politikerspråk

- Vi er overrasket over at Frp ikke støtter oss i flere av disse forslagene. Frp løper rundt og prater om problemer i innvandrermiljøene, men stemmer mot saklige, gode forslag på Stortinget, sier Jan Bøhler.

Ap-veteranen legger til:

- Handlingsplanen mot sosial kontroll, som kom i mars i fjor, inneholdt 28 punkter, der 26 av dem var basert på helt uforpliktende politikerspråk; evaluere, vurdere, videreføre, sikre.

- I innstillingen fra justiskomiteen fortsetter regjeringspartiene på samme måte. Derfor er det grunn til å spørre om det er dette Frp mener med klar tale, sier Jan Bøhler.

- Åpne dører

Tidligere Frp-statsråd Solveig Horne mener at Ap kommer med lite nytt.

- Bortsett fra lovforbud mot søskenbarnekteskap og tilsyn med koranskolerer slår de øvrige Ap-forslagene inn åpne dører på felt der regjeringen allerede er i gang med å iverksette tiltak, sier Solveig Horne i justiskomiteen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media