Frp truer Kina med klima-handelskrig

Hvis ikke Kina forplikter seg til klimakutt, bør kinesiske varer få en egen klimatoll, mener Frp's klimatopp Gisle Saudland.

KULLSVART: Kina har under planlegging og bygging like stor kullkraftkapasitet som finnes i hele EU. Her losses kull i havnebyen Lianyungang som ligger på Kinas østkyst. Foto: Reuters / NTB Scanpix
KULLSVART: Kina har under planlegging og bygging like stor kullkraftkapasitet som finnes i hele EU. Her losses kull i havnebyen Lianyungang som ligger på Kinas østkyst. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- FNs klimakonferanse i Madrid illustrerer igjen der skoen trykker i internasjonalt klimaarbeid: Det er å få med de store utslippslandene, sier Gisle Saudland, klimapolitisk talsperson i Fremskrittspartiet.

Klimatoppmøtet, som ble avsluttet søndag, kom ikke til noen enighet om kvotehandel. Det ble heller ingen enighet om hvordan fattige land skal hjelpes.

Saudland støtter WWF og de andre miljøorganisasjonene i at de store utslippslandene ikke tar sitt ansvar i klimakampen. Men der miljøbevegelsen etterlyser større kutt i Norge, trekker Saudland en helt annen konklusjon.

Klimatoll

- Vi mangler verktøy for å få de store landene som Kina til å bli med på utslippskutt. Jeg ser at det etterlyses at Norge må gjøre enda mer, men det vil ikke hjelpe. Fem millioner nordmenn kan ikke kompensere for manglende kutt blant 1,4 milliarder kinesere, sier Saudland, som poengterer at Kina nå har like store CO₂-utslipp per innbygger som Norge.

UTFORDRER KINA: Klimapolitisk talsperson Gisle Saudland i Frp mener Kina og de andre store landene må gjøre mer i klimakampen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
UTFORDRER KINA: Klimapolitisk talsperson Gisle Saudland i Frp mener Kina og de andre store landene må gjøre mer i klimakampen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Saudland frykter for konkurransekraften i norsk næringsliv, hvis de globale konkurrentene i framvoksende økonomier kan slippe ut CO₂ gratis. Forventningene fra klimatoppen i partiet som sitter med finansministeren er helt klare foran neste års toppmøte i Glasgow.

- Hvis ikke Kina - og de andre store utslippslandene - kommer på banen med forpliktende kutt må Europa og Norge vurdere andre tiltak. Vi kan for eksempel innføre en toll slik at man skattlegger kinesiske produkter hardere. Vi kan ikke nå Parisavtalens mål hvis ikke de store utslippslandene bidrar.

Global CO₂-pris

- Du åpner for en klima-handelskrig?

- Ja. En global pris på CO₂ er ikke ille for norsk næringsliv, som allerede har en slik avgift. I praksis vil det være en klima-handelskrig, her må alle mulighetene på bordet for å få til kutt i de store utslippslandene, sier Saudland.

En klimatoll på varer fra økonomier som ikke priser CO₂-utslipp kan tvinge Kina i kne i klimapolitikken, mener Frp's klimatopp.

- Kina er avhengig av å ha eksportmarkeder. Det betyr at vi som kjøper kinesiske varer er i en posisjon der vi kan stille krav til kineserne. Dette er noe EU burde jobbe for som en blokk, og der er Norge med. Det er ikke rettferdig at norsk næringsliv skal betale en gigantisk CO₂-avgift, samtidig som Kina ikke har en CO₂-avgift og ikke forplikter seg. De kan ikke få både i pose og sekk, sier Gisle Saudland.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer