Frp-trusselen: - Veldig alvorlig for Erna

Frp truer med regjerings-exit etter at Høyre, Venstre og KrF gikk inn for å hente hjem en norsk IS-kvinne og hennes barn. Oppsiktsvekkende og alvorlig, mener mangeårig politisk kommentator Aslak Bonde.

UNDER PRESS: Statsminister Erna Solberg under den muntlige spørretime på Stortinget onsdag. Frp og Siv Jensen truer med å gå ut av regjeringen som følge av at regjeringen har besluttet å hente hjem en norsk IS-kvinne og hennes barn. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
UNDER PRESS: Statsminister Erna Solberg under den muntlige spørretime på Stortinget onsdag. Frp og Siv Jensen truer med å gå ut av regjeringen som følge av at regjeringen har besluttet å hente hjem en norsk IS-kvinne og hennes barn. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er veldig alvorlig for Erna. At ett av partiene stiller et slikt ultimatum til statsministeren er helt oppsiktsvekkende, mener mangeårig politisk kommentator Aslak Bonde om Siv Jensen og Frps varslede krav til Erna Solberg og trussel om å forlate regjeringen.

- Jeg er helt sikker på at mange i Høyre reagerer kraftig på en slik framgangsmåte og oppfatter at Frp herjer med både Erna og regjeringen, sier han til Dagbladet.

- Har noe tilsvarende skjedd tidligere?

- Nei, aldri. Absolutt aldri, svarer Bonde.

En kilde i statsministerens parti Høyre sier de har en avventende holdning til den varslede kravlista fra Frp. Samtidig konstateres det at Frp var veldig fornøyde med Granavolden-erklæringen fra ett år tilbake.

- Verken Høyre eller Erna ville hente IS-kvinnen, men det var ikke aktuelt å risikere at en norsk gutt døde i Syria. Det var heller ikke aktuelt av hensyn til ro i regjeringen, sier kilden til Dagbladet.

Mener saken svekker Erna og regjeringens autoritet

Han mener regjeringen etter «de gamle reglene» raskt ville avgått ved døden i en slik situasjon som de nå er oppe i.

- Men det er nå en ny tid hvor det tydeligvis er større aksept for nye og utradisjonelle virkemidler. Det kan hende regjeringen overlever også denne krisen, men da tror jeg de aller fleste av oss vil si at den sjangler videre med enda mindre autoritet og enda mindre samhold.

REAGERER: Jonas Gahr Støre (Ap) mener det er oppsiktsvekkende at Frp anklager resten av regjeringen for ikke å ta terror på alvor. Video: NTB Scanpix / Lise Åserud Vis mer

Bonde mener også det er interessant at Jensen sier hun skal gå til Solberg med kravene.

- Hun sier ikke noe om de to andre partilederne i regjeringen, og legger opp til at Erna skal velge mellom Frp og de to andre midtpartiene. Men det tror jeg ikke Erna vil. Det vil stride veldig mot alt hun har sagt om hun kaster partier ut av regjeringen.

Han mener imidlertid det er for tidlig å spekulere i hva denne saken vil ha å si for Solberg.

- Dette er med på å svekke autoriteten hennes, men det kommer an på hvordan hun håndterer det. Det er for tidlig å si ha dette vil ha å si for hennes ettermæle, sier Bonde.

- Synd med så mye bråk og spetakkel

Kristin Clemet, tidigere Høyre-politiker og -statsråd og nå daglig leder av tankesmia Civita, sier til Dagbladet at hun mener saken burde blitt håndtert på en annen måte.

VILLE IKKE SVARE: Da Siv Jensen møtte pressen etter å ha deltatt på Politisk kvarter på NRK torsdag morgen, nektet hun å svare på hvilke krav Frp vil stille de øvrige regjeringspartiene. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen. Video: Øystein Sæthre / Dagbladet TV Vis mer

- Jeg synes jo det er synd at det må bli så mye bråk og spetakkel rundt en sånn sak. Det er helt fair at man har ulike synspunkter, men det mener jeg at man kunne fått fram på en mer ordentlig måte, uten dramatikk, forteller Clemet.

Hun er imidlertid usikker på hva feiden vil ha å si for Solberg.

- Jeg tror ikke det har så mye å si for hennes posisjon, men det vil ta vekk oppmerksomheten fra alle andre saker når dette ruller og går.

Med blant annet bompenge-feiden friskt i minnet, hadde regjeringen nå en ambisjon om å unngå å krangle, men feilet, mener Clemet.

- De har klart det bra, men med en ny situasjon nå på nyåret. Det er ikke bra, sier hun.

KRISEMØTE: Frp-leder og finansminister Siv Jensen truet med å gå ut av regjering, så gikk hun i krisemøte med sine egne. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Mener Erna har vist seg som en dårlig leder

Tidligere Frp-politiker Trond Birkedal mener det framstår som Solberg har vist dårlige lederegenskaper i den betente saken om IS-kvinnen og barnet.

- Prosjektet har vært flertallsregjering med henne som statsminister. Nå sprekker det. Det skyldes hennes manglende lederegenskaper. Hun har visst i lang tid at dette har vært en ekstremt vanskelig sak for Frp å være med på. Å ikke løse det i forkant og forutse at denne dagen i dag kom, det får ikke ståkarakter.

Han mener Jensens tydelighet i saken viser at det ikke er noen vei tilbake.

- Når hun i tillegg bruker uttrykk som grå og kjedelig om regjeringen, der hun selv er en av hovedarkitektene, er det vel så mye kritikk til seg selv. Hun er ikke et uskyldig offer i denne regjeringen.

En Frp-exit mener Birkedal at vil være starten på slutten for Siv Jensen tid som partileder.

- Ikke umiddelbart. Hun kan i større grad styre sin egen exit, men vil nok ikke vare lenge. Skal hun sitte å være i opposisjon og angripe en regjering hun har vært en så stor del av? Det blir kunstig. Da er det bedre med en ny leder som kan legge strategien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer