Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp uenig med seg selv om klimaendringer

Fremskrittspartiet har to representanter i Stortingets energi- og miljøkomité. De er uenige om FNs klimapanel er til å stole på eller ikke.

DÅRLIG KLIMA: Frp-representantene i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Jan-Henrik Fredriksen og Oscar J. Grimstad har sprikende oppfatninger av hvorvidt klimaendringene er menneskeskapte eller ikke. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix / Stortinget
DÅRLIG KLIMA: Frp-representantene i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Jan-Henrik Fredriksen og Oscar J. Grimstad har sprikende oppfatninger av hvorvidt klimaendringene er menneskeskapte eller ikke. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix / Stortinget Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- IPCC har fått et oppdrag, og det er å påvise at det er menneskene som står bak den globale oppvarmingen. Så da forholder vi oss faktisk til politikk og ikke til forskning, sier stortingsrepresentant Jan-Henrik Fredriksen til Nordlys.

Han hevder konklusjonene ligger i premissene for forskningen, som han mener er avslørt og feilaktig.

- Det er en sannhet at det er langt flere forskere som er skeptiske til IPCC, enn det er forskere som går god for IPCC, hevder han.

Uenig Fredriksens kollega i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Oskar J. Grimstad, ser det annerledes.

- Jeg deler ikke Fredriksens syn på FNs klimapanel, sier Grimstad, som er Frps energi- og miljøpolitiske talsmann.

Han sier det finnes klimaskeptikere i alle partier, men framholder at politikken som føres er det avgjørende.

- Som fraksjonsleder forholder jeg meg til samarbeidsplattformen. Den sier at føre var-prinsippet skal legges til grunn og at klimaforliket skal forsterkes. Selv er jeg overbevist om at menneskelig aktivitet påvirker klimaet, men spørsmålet er i hvilken grad dette skjer, sier han til NTB.

Grimstad vil ikke kommentere Fredriksens uttalelser nærmere, men viser til at regjeringspartienes politikk ligger fast og at synet på denne er omforent.

- Det er viktig med debatt om et tema det knytter seg stor usikkerhet til. Da tenker jeg ikke på om menneskelig aktivitet påvirker klimaet, men altså i hvilken grad dette skjer, sier han.

Hard medfart - Påvirkningen fra Golfstrømmen har mye større effekt på klimaet enn menneskeskapte utslipp, sier Fredriksen i intervjuet med Nordlys. Han utelukker ikke at menneskene kan ha en påvirkning, men mener dette ikke er en hovedfaktor.

Resonnementet ble senere torsdag gjentatt overfor NRK, som også har snakket med energi- og miljøkomiteens leder, Venstres Ola Elvestuen.

- Det er alltid noen igjen som tror at jorda er flat, sier han og viser til at 98 prosent av klimaforskerne i verden mener menneskene er skyld i klimaendringene.

Klimaminister Tine Sundtoft (H) sier til Dagsavisen torsdag at det ikke hersker noen tvil om at regjeringens klimapolitikk bygger på vitenskap.

- FNs klimapanels arbeid er objektivt og ikke politisk. Kvalitetssikringsrutinene deres har aldri vært mer solid, sier hun til avisen.

Frp-leder Siv Jensen har gjentatte ganger fått spørsmål om hun mener klimaendringene er menneskeskapte eller ikke, også på Stortinget, der SVs representanter i så måte har vært særlig ivrige.

- Denne debatten har jeg hatt med SV tidligere - også før jeg ble statsråd - og jeg har for lengst bekreftet at Fremskrittspartiet erkjenner at mennesker er med på å påvirke dette, sa Jensen 15. januar, da dette på nytt ble tema i en stortingsdebatt.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!