- MÅ FØLGE OPP: - UD må stille høyere krav, og følge opp bekymringsmeldingene fra utestasjoner, sier finanspolitisk talsperson i FrP, Helge Andre Njåstad, om Norges bistand til politiet i Nicaragua.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
- MÅ FØLGE OPP: - UD må stille høyere krav, og følge opp bekymringsmeldingene fra utestasjoner, sier finanspolitisk talsperson i FrP, Helge Andre Njåstad, om Norges bistand til politiet i Nicaragua.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Frp-topp mener norsk millionbistand til Nicaragua har gått til undertrykkere

Frp ut mot bistand til Nicaraguas politi: - Skal ikke gå til undertrykkere

Helge André Njåstad (Frp) reagerer skarpt på at Norge ga 37 millioner kroner til Daniel Ortegas politi.

- Det er vel ingen som mener at dette er fornuftig bruk av bistand, sier Helge André Njåstad, som er andre nestleder i Stortingets finanskomité for Fremskrittspartiet.

Han mener Utenriksdepartementet (UD) bommet totalt ved å støtte politiet i Nicaragua med 37 millioner kroner etter at president Daniel Ortega kom til makta i 2007, slik Dagbladet skrev om på lørdag.

Ortega har fått heftig kritikk etter at politiet og paramilitære slo ned massedemonstrasjoner i april 2018. Over 325 mennesker er drept siden 18. april.

- Ikke til undertrykkere

Njåstad mener prosjektet er et godt eksempel på at bistandsmidler kan bli brukt «helt mot sin hensikt som er å fremme landet sin evne til å klare seg mer selv».

- Det er i alles interesse at bistanden må gå til å hjelpe folk, og ikke til dem som undertrykker folk, sier han til Dagbladet.

Da svenskene hadde takket for seg, gikk Norge i 2013 alene videre med politii-prosjektet, som skulle øke politiets profesjonalitet og kompetanse.

Menneskerettighetsorganisasjoner og pressen i Nicaragua hadde da lenge skrevet om politi-trakassering av motstandere av president Ortega.

I 2015 advarte førstesekretæren ved Norges ambassade i Guatemala om et parti-styrt politi som brukte vold mot demonstranter. Prosjektet fortsatte som planlagt og ble avsluttet i 2016 - uten den evalueringen ambassaden ba om.

«TERRORISTER»: «Kuppmakere», «terrorister», «kriminelle» er karakteristikker Nicaraguas politisjef Francisco Díaz (t.h.) bruker om de hundrevis av arresterte under protestene mot Daniel Ortegas regime. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
«TERRORISTER»: «Kuppmakere», «terrorister», «kriminelle» er karakteristikker Nicaraguas politisjef Francisco Díaz (t.h.) bruker om de hundrevis av arresterte under protestene mot Daniel Ortegas regime. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

- Må følge opp

«Beslutningen om ikke å prioritere en gjennomgang ble gjort fordi det ville ha begrenset nytteverdi», skrev pressetalsperson Siri Svendsen i UD før jul i en epost til Dagbladet.

- UD må stille høyere krav, og følge opp bekymringsmelidngene fra utestasjoner, sier Helge André Njåstad.

Han mener det må bli opp til UD å finne riktige tiltak for å unngå noe liknende i framtida.

- Det er UD som er utøvende myndighet her, så de må svare på hva de har tenkt å gjøre, sier Njåstad.

«Meget beklagelig»

I sin e-post til Dagbladet skrev pressetalsperson Siri Svendsen i UD at også kvinnenettverk og frivillige organisasjoner i Nicaragua har fått norsk støtte.

«Politiinnsatsen var dermed del av en større programtilnærming med flere involverte partnere. (...) Vi må likevel konstatere at utviklingen innen det nicaraguanske politiet har gått i gal retning. Det er meget beklagelig», skrev hun blant annet.