Frp vant kampen om ordførervervet i Oslo

Svenn Kristiansen blir ny ordfører i Oslo fram til valget. Fabian Stang blir varaordfører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - For å få ro til å drive valgkamp og slik at det blir minst mulig fokus på personer i rådhuset foreslår vi at Svenn Kristiansen rykker opp og blir ordfører og at Fabian Stang blir varaordfører, sa Høyres Bård Folke Fredriksen på en pressekonferanse i Oslo Rådhus i dag.

Kristiansen vil formelt ta over onsdag 29. august.

Avgjørelsen kommer overraskende, etter at Fabian Stang i dag morges utnevnte seg selv til ny ordfører på direkten på TV 2 Nyhetskanalen (se innslaget).

Varaordfører Svenn Kristiansen reagerte da han hørte om Stangs uttalelse.

- Det er jo litt rart hvis han skal ta over. Dette er bare for en overgangsperiode i noen uker, sa Kristiansen til Dagbladet.no.

Og det ble heller ikke noe av, etter at de fire borgelige partiene som har makten i Oslo i formiddag forhandlet seg fram til en løsning.

Da Stang utnevnte seg selv, refererte han til avtalen mellom de fire partiene om at Høyre skal ha ordføreren i denne perioden.

- Avtalen sier at Høyre har ordføreren med Per Ditlev-Simonsen. Når har han trukket seg tilbake, har vi valgt å gjøre det på denne måten, sier Bård Folke Fredriksen.

OSLOS NYE ORDFØRER: Frps Svenn Kristiansen tar over som ordfører i Oslo. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet
OSLOS NYE ORDFØRER: Frps Svenn Kristiansen tar over som ordfører i Oslo. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet Vis mer

Folke Fredriksen sier at det har vært diskusjoner mellom partiene om hvem som skulle overta etter Ditlev-Simonsen.

- Men denne konstitueringen er i tråd med alle avtaler vi har hatt i samarbeidsperioden, sier Folke Fredriksen, som presiserer at avgjørelsen ikke får føringer for det som vil skje etter valget om åtte uker.

Både Høyre, Frp og Venstre har varslet at de vil kjempe om ordførervervet etter valget. På venstresidag har både Ap og SV sagt at de vil ha vervet.

Se alle kandidatene i Oslo valget.

Dagbladet.no kommer med mer.

PÅ HALV STANG: Fabian Stang blir varaordfører, ikke ordfører, som han sa direkte på TV 2 Nyhetskanalen.