Frp vant skolevalget

Arbeiderpartiet nest størst blant elevene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet er de klare vinnerne i årets skolevalg, med en fremgang på hele ti prosent hver siden forrige skolevalg i 2001.

Frp er klart størst blant landets elever, med 24,9 prosent av stemmene, mens AP er nest størst med 21,8 prosent.

SV, som var den klare favoritten og storvinner under skolevalget i 2001, har rast fra sine 23,5 prosent den gangen, 16,7 prosent i årets skolevalg.

Høyre gikk også tilbake 4,7 prosentpoeng til en oppslutning på 11,7 prosent i årets valg. KrF fikk en oppslutning på 3,6 prosent, også det en tilbakegang på 2,5 prosentpoeng i forhold til skolevalget i 2001.

Senterpartiet økte derimot sin oppslutning med 2,6 prosentpoeng og fikk 7,2 prosent av stemmene.

RV og Venstre fikk henholdsvis 4,3 og 3,2 prosent av årets skolestemmer, og ville begge fått henholdsvis åtte og to mandater inn på stortinget, hadde det vært elevene som fikk bestemme de neste fire årene.

369 videregående skoler over hele landet deltok i valget, og tilsammen 153 876 elever avga sin stemme. Frammøtet var på 78,5 prosent.

Skryter av Fpu

VINNER: Frp har tatt over valgtronen på skolene etter SV, og topper resultatlista med 24,9 prosent. Foto: Scanpix
VINNER: Frp har tatt over valgtronen på skolene etter SV, og topper resultatlista med 24,9 prosent. Foto: Scanpix Vis mer

Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen er storfornøyd med skolevalget. Utenom skolevalget i forkant av fylkestingvalget i 2003, har aldri partiet vunnet et skolevalg.

- Jeg har ringt Fpu-formann Trond Birkeland og gratulert dem med deres formidable innsats i årets skolevalg. De har trent et halvt år på debatt og grilling, og det har bidratt stort til resultatet, sier Hagen til Dagbladet.no.

Han gir partiets ungdomsgruppe hele æren for skolevalgresultatet, og mener det gir god medvind i partiets valgkampinnspurt.

- Dette gir oss en veldig god følelse og inspirasjon til dagene som står igjen, sier partiformannen.

I kveld skal Hagen og de andre partilederne i grillen på folkemøte på Union Scene i Drammen for en av de siste store partilederdebattene på NRK før valget. Hagen mener seieren i skolevalget har gitt solid skyts i kveldens debatt.

- Klart dette gir oss gode argumenter. Det hjelper godt å ha ungdommen i ryggen, sier Hagen.

- Arbeiderpartiet øker like mye som dere, hele ti prosentpoeng, og gjør også sitt beste skolevalg på lenge?

- Det vil jeg ikke kommentere spesielt, men jeg legger jo merke til at de stjeler betydelig fra SV, svarer Hagen til Dagbladet.no.

TAPER: Alle regjeringspartiene taper i forhold til skolevalget i 2001. KrF fikk bare en oppslutning på 3,7 prosent - såvidt over regjeringsmakkeren Venstre som fikk 3,2 prosent av stemmene.
I VINDEN: AP gjør det uvanlig sterkt i årets skolevalg, og vokser med 10 prosentpoeng til en oppslutning på 21,8 prosent.