Frp varsler kamp mot EØS-avtalen

Støtten til EØS har økt blant den norske befolkningen, men i Frp øker motstanden. Sandberg sier han i dag ville stemt nei til avtalen.

Varsler EØS-kamp: Frps nestleder Per Sandberg advarer om sterk motstand mot EØS innad i partiet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Varsler EØS-kamp: Frps nestleder Per Sandberg advarer om sterk motstand mot EØS innad i partiet. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er en betydelig og sterk motstand mot EØS-avtalen i de innspillene vi har fått fra medlemmer og tillitsvalgte. Skepsisen vokser seg større, og det kommer til å bli en omfattende debatt om dette på vårens landsmøte, sier nestleder i Fremskrittspartiet, Per Sandberg, til Klassekampen.

Ifølge en meningsmåling Sentio har gjort for Klassekampen og Nationen, er et klart flertall fortsatt for EØS-avtalen. 53 prosent stemmer for, og 29 stemmer imot. Da det samme spørsmålet ble stilt i 2012 var 46 prosent for og 34 prosent imot.

Sandberg varsler om sterk motstand innad i partiet, hvorav 54 prosent av partiets velgere oppgir at de er imot avtalen. Dermed er det kun Sp som har større motstand.

- Om det hadde vært en folkeavstemning for eller mot EØS i dag, ville jeg stemt nei, sier Sandberg.

I 2013 slo partiprogrammet til Frp fast at EØS «er av vital betydning for norsk næringsliv». Og året etter ble et forslag om å si opp avtalen forkastet, men nå har meningene snudd. Sandberg sier han ikke har noe problem med å forstå EØS-motstanden blant egne velgere.

- Jeg skjønner det veldig godt, og dette handler om norsk suverenitet. EØS ble lansert som et alternativ som skulle bevare norsk suverenitet, men nå merker våre velgere at avtalen har gitt EU en betydelig rolle i norsk lov­givning. Jeg har sittet på Stortinget siden 1997, og ulike regjeringer har bare kvittert ut EU-direktiver, raskt som bare det.

(NTB)