Frp varsler ny sykehusreform

- Vi har for mange byråkrater og for få leger, sier Anders Anundsen.

ABSURDITET: Anders Anundsen, leder for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, mener det er en absurditet at det er færre leger enn byråkrater  i sykehusene. Foto: Nina Hansen
ABSURDITET: Anders Anundsen, leder for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, mener det er en absurditet at det er færre leger enn byråkrater i sykehusene. Foto: Nina HansenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - I alle våre helseforetak er det i dag til sammen 12.858 leger. I de samme helseforetakene er det 19.529 byråkrater, altså folk som jobber med administrasjon, ledelse og kontorfunksjoner, sier Anders Anundsen.

Altså har vi nå langt, langt flere byråkrater i det norske helsevesenet enn leger som skal reparere folk, sier lederen for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

5000 forsvinner Frp-toppen mener det er en paradoksal absurditet.

- I tillegg så kommer det faktum at en undersøkelse i regi av Legeforeningens viser at 40 prosent av legenes egen arbeidstid går med til administrasjon. Det betyr at over 5000 legeårsverk forsvinner i papirarbeid.

Tallene viser at den administrative kapasiteten i helseforetakene er enorm, mens legenes direkte pasientkontakt er kraftig redusert. Her er det nødvendig med en stor ny reform av hele måten å drive sykehus på, sier Anders Anundsen.

Generer byråkrati Årsaken til utviklingen er denne, i følge Frp-toppen:

- Vi har etablert et system som generer byråkrati. I stedet for å fokusere på det som kommer uti andre enden, så fokuseres det på å lage regler, rapporteringer og rutiner som bidrar til å skape nye kontorjobber, som ikke produserer helsetjenester i det hele tatt.

Det er en kjempeutfordring, for bare siden 2008 er det blitt 1929 flere byråkrater i helsevesenet, viser tallene fra Statistisk Sentralbyrå, sier Anundsen.

Journal i taxi Han etterlyser effektivisering.

- Vi lever med et helsevesen der pasientjournaler må kjøres i taxi eller fakses. Elektroniske pasientjournaler kan forenkle prosessen fullstendig.
Noen sykehus i utlandet har innført systemer med total elektronisk pasientjournalføring. Det fungerer optimalt.

En ny reform må resultere i at vi fjerner helseforetakene og erstatter det med en sentral bestillerenhet og et felles datasystem som fungerer, sier Anundsen.

Frustrerte leger Han mener modernisering er tvingende nødvendig.

- Pasienter har heldigvis fritt sykehusvalg. Men hvis vi skal sikre pasientmobilitet må vi også sikre at pasientopplysningene har samme mobilitet. Under høringen om Oslo Universitetssykehus fortalte de at pasienter rett og slett hadde forsvunnet i behandlingsløpet fordi de ikke ble fulgt opp. Det er en ganske dramatisk situasjon. 

Legene melder til oss at de er frustrerte over tidsbruken på papirarbeid og at arbeidssituasjonen er mye tyngre enn før på grunn av mye unødvendig rapportering, sier Anders Anundsen.