Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp vil avskaffe juryordningen

- For å få bedre rettssikkerhet.

- EFFEKTIVISERE:  - Vi vil avskaffe juryordningen. Det er et av flere nødvendige tiltak for å få en mer effektiv, rasjonell og moderne rettspleie, sier Per Sandberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
- EFFEKTIVISERE: - Vi vil avskaffe juryordningen. Det er et av flere nødvendige tiltak for å få en mer effektiv, rasjonell og moderne rettspleie, sier Per Sandberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Programkomiteen i Fremskrittspartiet vil reformere norsk kriminalpolitikk.  

- Vi vil avskaffe juryordningen. Dagens juryordningen gir ikke mer rettssikkerhet, sier Per Sandberg, leder av Fremskrittspartiets programkomité til Dagbladet.  

Frp vil ha et mer effektivt rettsvesen, og mener at dagens juryordning er gammeldags og uhensiktsmessig.
Reformer
- Domstolene må reformeres. Lagrettene vil som tingrettene bli meddomsretter, hvor fagdommere er i mindretall i forhold til legdommerne, sier Per Sandberg.

- Dagens juryordning fungerer etter prinsippet at de tiltalte skal dømmes av likemenn, vil en domstol uten jury være et fullgodt alternativ?  

- Etter vår oppfatning vil en avskaffelse av juryordningen være helt uproblematisk. Rettssystemet vil bli mer effektivt, og en meddomsrett vil ivareta rettssikkerheten på en god måte, sier Per Sandberg.  

Fremskrittspartiet har ikke tatt stilling til hvor mange lekdommere som skal sitte i en meddomsrett.  

- Lekdommere skal være i flertall. Vi er ikke redd for at fagdommerne skal overkjøre lekdommerne. Dagens meddommere har samfunnskunnskap og lar seg ikke overkjøre, sier Sandberg.  

- Alt på lyd og bilde  
Sandberg og Fremskrittspartiet vil også at samtlige rettssaker skal dokumenteres med lyd og bilde.  

- I rettssalene må vi montere opptaksutstyr for lyd og bilde, slik at det som skjer i rettssalen blir dokumentert. Opptakene ønsker vi skal lagres for framtida hos Norsk Rettsmuseum i Trondheim, de har kapasitet til det.  

Samtidig med at Frp vil heve maksimumsstraffen i Norge fra 21 til 30 års fengsel for alvorlige forbrytelser, vil partiet halvere antall domstoler.  

- Det er interessant at domstoladministrasjonen har sagt at antallet tingretter kan halveres, sier Sandberg.  

I forslaget til landsmøte vil også Sandberg og programkomiteen fjerne fylkesmannen som institusjon og fylkeskommunen.  

- Fylkesmannen har i dag også en rolle i sivile forvaltningssaker. Vi vi fjerne hele ordningen, og lage en ny forvaltningsdomstol.

- Mer effektivt
Per Sandberg vedgår at en avskaffelse av juryordningen, opptak av alle rettssaker, lagring av opptakene og omorganisering av domstolene vil koste mye penger.  

- Dette vil samfunnet tjene på. Rettsvesenet vil bli mer effektivt, rettssikkerhet vil bli bedre og på sikt vil dette være investeringer som vil lønne seg for samfunnet, sier Per Sandberg.  

- I dag utfører domstolene også vigsler, oppbevarer testamenter, utøver eiendomsskjønn, behandler «bagatellmessige» foreleggssaker og utsteder offentlige bekreftelser. Vi vil effektivisere, rasjonalisere og modernisere offentlig sektor, sier Per Sandberg. 

- Demokratisk element
Advokat Frode Sulland som er leder av Forsvarergruppen av 1977 synes det er trist at Fremskrittspartiets programkomite har konkludert med at juryordningen må avskaffes.

- Juryordningen er det viktigste demokratiske elementet i strafferettspleien. Sammenholdt med faren for fagdommer dominans i retten, er det viktig at vi beholder juryordningen, sier Frode Sulland.