Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avgifter

Frp vil beholde elbilfordelene

Jon Georg Dale (Frp) står ved Granavolden-erklæringen og vil beholde elbilfordelene fram til 2021. Men det kan endre seg hvis regjeringen øker avgiftene på bensin og diesel.

AVGIFTSFRI: En Tesla Model X vises fram i Brussel i forrige uke. på bilutstillingen i Brussel i forrige uke. . REUTERS/Francois Lenoir/File Photo
AVGIFTSFRI: En Tesla Model X vises fram i Brussel i forrige uke. på bilutstillingen i Brussel i forrige uke. . REUTERS/Francois Lenoir/File Photo Vis mer
  • I den første versjonen av denne saken er Jon Georg Dale sitert på at han ikke tror elbilfordelene vil vare fram til 2021. Sitatet var gitt skriftlig, men uttrykker ikke Dales mening og baserer seg på en misforståelse. Saken er oppdatert.

Elbiler betaler i dag verken moms eller bilavgifter, noe som har bidratt til en elbilrevolusjon i det norske markedet.

I 2019 rullet 60.000 nye elbiler ut på norske veier, som tilsvarer 42 prosent av alle nyregistrerte biler. Dette var en økning fra 31 prosent i 2018.

ADVARER: Jon Georg Dale (Frp) advarer regjeringen mot å øke avgiftene på bensin og diesel. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
ADVARER: Jon Georg Dale (Frp) advarer regjeringen mot å øke avgiftene på bensin og diesel. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Klimapolitisk talsmann Jon Georg Dale i Frp freder elbilavgiftene fram til 2021 - så lenge ikke regjeringen går etter andre bilister.

- I utgangspunktet er Frp interessert i å videreføre avgiftsfritaket fram til 2021, men det er under forutsetning av at det ikke skal bli dyrere å ha en fossilbil. Hvis regjeringen foreslår skjerpede avgifter på bensin og diesel, da setter de elbilfordelene i spill, sier Dale til Dagbladet.

- Gradvis innføring

I fjor foreslo daværende finanspolitisk talsmann Sivert Bjørnstad (Frp) moms på elbiler. Dette er i utgangspunktet ikke aktuelt for Frp i år.

- Det er en vedvarende diskusjon i hvor stor grad bilister med bensin- og dieselbiler skal betale bompenger - og elbilister ikke. På Jæren betaler nå elbilister 50 prosent av vanlig pris i bomringen etter at rushtidsavgiften forsvant. Dette gjør at det blir en gradvis prising av elbilene. Men avgiftsdimensjonen ved kjøp av elbil er det ikke noen grunn til å røre før 2021, sier Dale.

Pisk og gulrot

Frp-profilen advarer samtidig mot å bruke pisken i kampen for å få en ren bilpark.

I Klimakur diskuteres det å innføre omsetningsforbud på bensin- og diesel fra 2026. Dale er usikker på om forslaget i det hele tatt er lovlig - og mener uansett det er dårlig.

- Jeg tror det verken kommer til å bidra til et bedre klima ved reduserte CO₂-utslipp eller et bedre politisk klima i et langstrakt land der mange er avhengig av bilen, sier Dale, som også sier det er uaktuelt for partiet å øke avgiftene på drivstoff for å tvinge forbrukerne over på batteribiler.