Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp vil beslaglegge asylsøkernes verdisaker

- Det er ikke ferie de kommer til, sier Mazyar Keshvari.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Danmark vedtok denne uka en ny lov som gir myndighetene i landet rett til å beslaglegge asylsøkeres eiendeler over 10.000 kroner - så fremt de ikke har stor affeksjonsverdi for eieren.

I Dagsnytt 18 i går tok Frps innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari til orde for å innføre samme regler i Norge.

- Vi vil foreslå en lovendring i tråd med den Danmark har gjort. Vi er nødt til å se på beløpsgrenser og andre ting, men det viktigste er å slå fast prinsippet om at folk ikke kan komme hit med realiserbare verdier og tro at de får gratispenger fra staten, sier Keshvari til Dagbladet.

Kan konfiskeres Dagens regelverk åpner delvis for det Keshvari foreslår - ikke ved at eiendeler konfiskeres, men ved at flyktninger og asylsøkere får fratrekk i ytelsene de får til livsopphold fra UDI hvis de har formue eller realiserbare eiendeler som er verdt mer enn 5000 kroner. Slik regelverket er praktisert i dag, har det vært biler, campingvogner, eller andre større verdier.

Nå vil Frp altså skjerpe reglene. Hvis asylsøkere ikke vil gi fra seg verdene, kan politiet konfiskere dem.

- Vi mener at det ikke bare er penger til livsopphold som skal trekkes, men at de som har mulighet og formue til det skal være med på å betale alt som er reelle kostnader ved deres opphold i Norge. Det er høyaktualisert når så store grupper med folk som ikke har behov for hjelp kommer til Norge og Europa, sier Keshvari.

- Myte om krig Han viser til en fersk TV 2-dokumentar, som viser TV 2-reporter Kadafi Zamans ferd gjennom Europa som undercover-flyktning, og mener den «knuser alle myter» om at massemigrasjonen til Europa skyldes krigen i Syria.

- Når mennesker fra land som India, Nepal, Kambodsja og andre land det ikke er noen krig kommer, viser det hvor feilslått signalene og politikken som er ført med Merkel i spissen er. De av disse menneskene som har verdier må påregne å finansiere sitt opphold i Norge, for det er ikke ferie de kommer til, der norske skattebetalere skal finansiere deres misbruk av asylordningen, sier han.

Han trekker parallellen til økonomisk sosialhjelp i Norge - og påpeker at alle som har store verdier og formuer må realisere disse før de får hjelp fra det offentlige.

- Du er nødt til å realisere verdier du har og bruke disse på livsopphold før du kan søke det offentlige om støtte, sier Keshvari.

Reagerer på påstanden Seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen reagerer på påstanden fra Keshvari om at det er en myte at Syria-krigen er grunnen til massemigrasjonen til Europa.

- Her tar Keshvari grunnleggende feil. Det er å snu situasjonen helt på hodet. Det er krigen i Syria som er årsak til at så mange kommer til Europa, og at flere enn noen gang siden andre verdenskrig nå er på flukt. Det skyldes at vi ikke har evnet å skape optimisme om en forhandlingsløsning i Syria, og at vi ikke har evnet å skape håp i nabolandene om at det er mulig å klare seg der. Det er den utløsende årsaken til at så mange er på flukt, sier Nesse.

Han påpeker at statistikken ikke støtter det bildet Keshvari maler av asylsøkerne som kommer til Norge og Europa.

- Det er fortsatt et stort flertall av de som kommer til Europa, inkludert Norge, som er fra Syria, sier Nesse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media