Frp vil bøtelegge barn som ikke snakker norsk

Fremskrittspartiet vil ha månedsbøter for barn som ikke kan snakke norsk når de begynner i skolen. Boten skal gjelde barn av norske statsborgere med utenlandsk opprinnelse, og forslaget blir fremmet i løpet av våren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er jo en ren barnemishandling at barna ikke lærer norsk, sier Frp-leder Carl I. Hagen til NTB.

Under åpningen av Frps landsmøte på Lillehammer i dag tok Hagen til orde for å innføre bøter for norske statsborgere av utenlands opprinnelse som ikke sørger for at barna kan snakke norsk når de skal begynne på skolen.

Har ikke konkrete krav

- Vi vil fremme forslag om å innføre bøter som er litt større enn kontantstøtten om barna ikke kan norsk ved skolestart. Forslaget vil komme denne våren i forbindelse med barneloven, sier Hagen.

Han konkretiserer ikke hvor mye norsk barna skal kunne ut over at «de skal kunne snakke det».

- Det er bagateller. Her er det prinsippet om at foreldrene har ansvaret for at barna kan norsk når de begynner på skolen som er viktig. Er dette barnemishandling, er det en sak for barnevernet, sier Hagen.

3.000 per måned

Boten skal etter Hagens foreløpige modell være litt større enn kontantstøtten på 3.000 kroner måneden.

- Det er fordi noen hevder at kontantstøtten vil føre til at enkelte vil ta barna ut av barnehage når de får kontantstøtte. Det aksepterer vi ikke. Boten bør derfor være litt større enn kontantstøtten og innkreves månedsvis inntil barna er satt i et system hvor de lærer seg norsk. Hva slags system er det opp til foreldrene å finne, sier Hagen.

<B>BØTER: Under åpningen av Frps landsmøte på Lillehammer i dag tok Hagen til orde for å innføre bøter for norske statsborgere av utenlands opprinnelse.