THORVALDS OPPSKRIFT: I sine merknader til regjeringens rusmelding, kommer Frp med flengende kritikk. De mener at Jens Stoltenbergs regjeringen er uten evne til å foreta nødvendige endringer. Frp vil iverksette forlagene utvalget til Thorvald Stotlenberg kom med i 2010. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
THORVALDS OPPSKRIFT: I sine merknader til regjeringens rusmelding, kommer Frp med flengende kritikk. De mener at Jens Stoltenbergs regjeringen er uten evne til å foreta nødvendige endringer. Frp vil iverksette forlagene utvalget til Thorvald Stotlenberg kom med i 2010. Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer

Frp vil bruke Thorvald Stoltenbergs oppskrift i ruspolitikken

- Ring sønnen din, Thorvald, sier Frp's Kari Kjønaas Kjos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Om en drøy uke avslutter Stortinget sin behandling av regjeringens rusmelding, «Se meg», som ble presentert sommeren 2012. Meldinga var lenge etterlyst, og da den først kom fikk den lunken mottakelse blant organisasjonene som jobber på feltet. I tillegg ble den slaktet av opposisjonen.

Ruspolitisk talskvinne i Frp, Kari Kjønaas Kjos, er kritisk til det hun mener er et overdrevent fokus fra helsemininster Jonas Gahr Støre (Ap) på kunnskapsinnhenting.

Akkurat nå møter Støre i Stortingets spørretime, og svarer på spørsmål om blant annet ruspolitikk.
Se video fra stortingsdebatten her.

- Vi har nok kunnskap, men vi mangler handling. Det største problemet er at rusmisbrukerne ikke har et enhetlig behandlings- og oppfølgingstilbud, sier hun.

Selv mener hun at de gode løsningene allerede er presentert - og det av en tidligere Arbeiderparti-kjempe.

- Har ikke dårlig fantasi - Rapporten som utvalget til Thorvald Stoltenberg la fram i 2010, er veldig god, sier Kjos til Dagbladet.

Derfor har Frp like godt gjort en blåkopi av Stoltenbergutvalgets løsningsforslag, og foreslår i sine merknader ordrett 21 av 22 forslag utvalget kom med. På et felt står Kjos nemlig steilt i mot Thorvald Stoltenberg - hun sier nei til forslaget om heroinassistert behandling, som et knapt flertall i utvalget gikk inn for.

Hun avviser at Frp har dårlig fantasi, og påpeker to forhold:

- Vi har foreslått stort sett alle disse tingene tidligere. Dessuten har jo Carl I. Hagen sittet i utvalget til Stoltenberg. Men jeg visste når jeg leste rapporten de kom med i 2010: Disse grepene vil ikke regjeringen gjennomføre. Punkt én, fordi Frp har foreslått det før, og punkt to, fordi det var forslag som kostet mye penger. Det spiller ingen rolle om politikken stemples «Frp» eller «Stoltenberg». Det viktige er at det blir endring.

- Ring Jens! - Jeg trodde at når rusmeldinga endelig kom, skulle regjeringen være opptatt av å få til noe, og invitere til et bredt forlik på Stortinget. Vi er ikke blitt invitert til ett møte. Og under behandlingen i helsekomiteen har jeg inntrykk av at representantene fra regjeringspartiene har fått beskjed om ikke å flytte på et komma.

Frp-politikeren hevder at regjeringen ikke har tatt opp opp noen av forslagene til Stoltenbergutvalget. Derfor har hun en oppfordring til Thorvald Stoltenberg:

- Du laget en god rapport med gode virkemidler som ville gitt effekt. Vær så snill, ring sønnen din!

- Savner et folkeengasjement Thorvald Stoltenberg synes det er fint at Frp vil følge opp Stoltenbergutvalget, men savner engasjement fra folket.

- Jeg står for alt som står i rapporten, og jeg synes det er fint at Frp vil bruke den. Men jeg savner et folkeengasjement for å få en enda bedre ruspolitikk. Narkotikapolitikk tar tid og vi kan ikke slå oss til ro selv om ting stadig blir bedre.

- Frp's ruspolitiske talskvinne Kari Kjønnaas Kjos mener du bør ringe Jens, hva tenker du om det?

- Jeg snakker med sønnen min mange ganger i uka, men vi snakker ikke politikk. Da han ble statsminister, bestemte jeg meg for å ikke snakke politikk, de gode råd kan vanskelig gis når jeg ikke er midt oppe i det selv, avslutter Stoltenberg.

ETTERLYSER HANDLING: Frp's ruspolitiske talskvinne Kari Kjønaas Kjos, mener innholdet i regjeringens rusmelding er for dårlig, og etterspør forslagene som ble fremmet av Stoltenbergutvalget. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ETTERLYSER HANDLING: Frp's ruspolitiske talskvinne Kari Kjønaas Kjos, mener innholdet i regjeringens rusmelding er for dårlig, og etterspør forslagene som ble fremmet av Stoltenbergutvalget. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer