Frp vil bygge ut vernede vassdrag

- De andre partiene burde juble, sier energipolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fremskrittspartiet vil åpne for utbygging av vernede vassdrag, melder NRK i dag.

Kraftunderskudd i Norge og bekymringen for CO2-utslipp gjør dette til et initiativ de andre partiene burde juble over, sier partiets energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen.

Han mener dagens teknologi gjør det mulig med kraftutbygging på en mer skånsom måte enn tidligere.

- En del av områdene som har vært fredet kan ivaretas med ny teknologi, sier Solvik-Olsen til Dagbladet.no.

Enig med Willoch og Bøhler

Dermed er Frp av samme oppfatning som tidligere Høyre-statsminister Kåre Willoch og Oslo Aps leder, stortingsrepresentant Jan Bøhler.

I forrige uke tok de til orde for at den rødgrønne regjeringen skal legge til side Soria Moria-erklæringens nei til store vannkraftubygginger.

Flere stortingsrepresentanter og fylkesledere VG var i kontakt med mente det samme.

MER REN KRAFT: Frp mener det er ubenyttede vannkraftressurser i Norge. Dette illustrasjonsfotoet viser Harpefossen kraftverk i Sør-Fron kommune. Foto: Paul Kleiven / SCANPIX
MER REN KRAFT: Frp mener det er ubenyttede vannkraftressurser i Norge. Dette illustrasjonsfotoet viser Harpefossen kraftverk i Sør-Fron kommune. Foto: Paul Kleiven / SCANPIX Vis mer

Stryn og Vefsna

Blant vassdragene Frp vil se på mulighetene for å bygge ut, er Stryn-vassdraget og Vefsna-vassdraget.

- Formannskapet i Stryn har selv tatt til orde for at her kan vi bygge ut. Når det gjelder Vefsna er en del av områdene vernet, andre områder ikke, men regjeringen har sagt at de vil utvide verneområdene. Men i de fire nordlandskommunene som vil omfattes av en eventuell utbygging av Vefsna er det positiv respons, sier Solvik-Olsen.

Med nye teknologiske løsninger ser han for seg at kraftutbygging vil være mulig uten å tørrlegge elvestrekk og uten flere hundre meter store demninger. Kraftutbygging skal skje uten å ødelegge synsinntrykket av naturlandskapet.

- La oss se hva teknologien kan få til. Alternativet til norsk vannkraft er å importere kullkraft, sier Frps energipolitiske talsmann.

Han vil ha en ny stortingsmelding om vannkraft.

- Har lidd nok

Leder av Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, mener hensynet til naturverdiene må gå foran ønsket om kraftutbygging.

Frp vil bygge ut vernede vassdrag

- Norsk vassdragsnatur har lidd nok gjennom mange år med kraftig utbygging. Sju av de ti største vassdragene er allerede regulert. Dessuten er vi i ferd med å få på plass fire verneplaner som sikrer at vi også skal ha naturverdier i framtida, sier Haltbrekken til Dagbladet.no.

Han kjøper ikke Frps argumenter om at ny teknologi vil gjøre inngrepene i naturen mer skånsomme og at alternativet til vannkraftutbygging er import av kullkraft.

- Skal vi ha helårsanlegg må vi ha store magasiner til produksjon om vinteren når energibehovet er størst. Så enkelt er det. Og i dag er Norge nettoeksportør av energi, sier Haltbrekken.

Han mener regjeringen heller må satse på bedre utnytting av eksisterende vannkraftverk, slik det heter i Soria Moria-erklæringen.