Frp vil fjerne blasfemiparagrafen

Tverrvender etter karikaturstriden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fremskrittspartiets patileder Siv Jensen ønsker en snarlig opphevelse av blasfemiparagrafen. Sammen med Fremskrittspartiets eks-sjef Carl I. Hagen har hun undertegnet et forslag om å fjerne blasfemi-paragrafen fra norsk lovgivning, bare to år etter at partiet stemte for å bevare den samme loven.

- Vi stemte for å beholde paragrafen utelukkende for å støtte KrF, innrømmer Jensen.

Frykter fundamentalister

Redsel for at religiøse fundamentalister skal kunne misbruke lovgivningen er hovedgrunnen til at Frp nå har endret standpunkt.

- For fundamentalistisk troende vil nærmest enhver kritisk bemerkning om ens egen religion bli betraktet som en blasfemisk handling, skriver Jensen og Hagen i forslaget.

- Det er karikaturstriden i fjor som nå gjør at vi vil fjerne paragrafen, sier Jensen til Vårt Land.

Frp frir til SV

Siv Jensen håper på støtte fra andre partier i saken, med klar adresse til Sosialistisk Venstreparti, som tidligere har vært uttalt kritiske til lovgivningen på dette området.

TVERRVENDER: Fremskrittspartiet snur, og ønsker nå å fjerne blasfemiparagrafen fra norsk lovverk. Foto: STEINAR BUHOLM
TVERRVENDER: Fremskrittspartiet snur, og ønsker nå å fjerne blasfemiparagrafen fra norsk lovverk. Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer

Justispolitisk talsmann Olav Gunnar Ballo i SV viser til at straffeloven er under revisjon, tror ikke det er tid til en ny gjennomgang av blasfmiparagrafen nå, og mener Fremskrittspartiet møter seg selv i døra når de snur så kort tid etter at saken var oppe sist.

Stortinget behandlet blasfemiparagrafen sist for bare to år siden. Den gang sikret Carl I. Hagen loven flertall. Jensen sier at de dengang anså paragrafen som sovende, og stemte for å ikke fjerne loven utelukkende fordi KrF ønsket å beholde den.