Frp vil forby eiendomsskatten

Men flere Frp-kommuner krever inn eiendomsskatt.

TIL KAMP:  Siv Jensen gikk til kamp mot eiendomsskatten fra talerstolen på Fremskrittspartiets landsmøte i helgen. Foto: Foto: Kyrre Lien / Scanpix
TIL KAMP: Siv Jensen gikk til kamp mot eiendomsskatten fra talerstolen på Fremskrittspartiets landsmøte i helgen. Foto: Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiet vil avskaffe loven som gir kommunene adgang til å utskrive eiendomsskatt. — Vi vil legge fram forslag om dette i Stortinget om kort tid, sier partileder Siv Jensen til NTB. — Dersom dette ikke fører fram, vil vi endre retningslinjene som gjør det mulig å nekte kommuner, som ikke skriver ut eiendomsskatt for å utnytte inntektspotensialet fullt ut, skjønnsmidler fra staten, fortsetter hun. Disse retningslinjene gir fylkesmennene rett til å pålegge kommunene å ta i bruk de midler som finnes for å skaffe seg inntekter. — I slike tilfeller er eiendomsskatt ofte den eneste muligheten kommunene har for å få statlige midler, sier Jensen. Eiendomsskatt i Frp-kommuner I det nye lokalpolitiske prinsipprogrammet som landsmøtet vedtok lørdag, heter det klinkende klart at «Frp vil avvikle eiendomsskatten i de kommunene som har innført den og motsette seg innføring i nye kommuner». — Eiendomsskatt er en uverdig dobbeltbeskatning, slår partilederen fast. Likevel viser en gjennomgang VG har gjort at 21 av 50 kommuner der Frp har ordfører eller varaordfører krever inn eiendomsskatt. Det samme skjer i åtte av de 17 kommunene der Frp har ordføreren. — Eiendomsskatt er som narkotika. Man får et avhengighetsforhold til den, sier Frps varaordfører i Haugesund, Sven Olsen, til avisen. Han innrømmer at kommunen ikke klarer seg uten eiendomsskatt i den neste valgperioden. I Bergen er eiendomsskatten mer enn halvert. Ordfører Gunnar Bakke hevdet i debatten lørdag at Frp har stor troverdighet i sitt syn på eiendomsskatten — Vi må ikke falle for fristelsen til å bruke eiendomsskatt for å komme i posisjon, advarte han. Ingen sanksjoner Jensen har ingen planer om å innføre sanksjoner mot ordførerne som ikke klarer å avskaffe eiendomsskatten. — Det handler om å ta ting i riktig rekkefølge. Vi har samarbeidsavtaler med andre partier som ikke deler vårt syn fullt ut. Noen steder lykkes vi med å fjerne eller redusere eiendomsskatten, andre steder når vi ikke fram. Eiendomsskatten er mange steder viktig for at kommunene skal rydde opp i gammel gjeld. Jeg har stor tillit til at våre politikere lokalt klarer å komme fram til gode løsninger, sier Jensen. Hun trekker fram Fredrikstad som et eksempel på hvor vanskelig det er å få gjort noe med eiendomsskatten. I Fredrikstad snudde Kristelig Folkeparti og Venstre og stemte sammen med Arbeiderpartiet for fortsatt eiendomsskatt etter at eiendomsskatten nesten var blitt halvert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer