Frps landsmøte 2017

Frp vil forby omskjæring av guttebarn

Partiledelsen gikk på nederlag i diskusjon om dobbelt statsborgerskap, men vant ellers de politiske kampene mot mindretallet i partiet.

FEIRET SEG SELV: Frp og partileder Siv Jensen feiret partiets deltakelse i regjering under lørdagens landsmøte. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FEIRET SEG SELV: Frp og partileder Siv Jensen feiret partiets deltakelse i regjering under lørdagens landsmøte. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GARDERMOEN (Dagbladet): Regjeringspartiet Frp holder landsmøte denne helgen og vedtar lørdag ettermiddag partiets nye prinsipp- og handlingsprogram.

Forslag om nedleggelse av Politidirektoratet (POD), forbud mot omskjæring på guttebarn, krav om at skoler gjennomfører skolegudtjenester og en liberalisering av surrogati var blant de heteste stridstemaene i forkant av lørdagens politiske landsmøtedebatt.

Spesielt omdiskutert var dissensforslaget om at Frp skal motstå fra tvang i kommunesammenslåinger. På grasrota i partiet er støtten for dette dissensforslaget stor, mens flere av Frps regjeringsmedlemmer, deriblant Per Sandberg, forsvarte retten til fortsatt tvangsbruk for å endre kommunestrukturen i Norge.

Partiet har ellers gått inn for å reforhandle deler av EØS-avtalen. Det kanskje tydeligste nye standpunktet i partiprogrammet gikk gjennom uten diskusjon - nemlig at Frp nå skal si nei til EU som første parti på høyresiden i norsk politikk, og at man skal gå inn for en reforhandling av deler av EØS-avtalen.

Dette har Frps landsmøte vedtatt lørdag:

  • Frp vil tillate dobbelt statsborgerskap. Partiet vil dermed at nordmenn - og innvandrere til Norge - skal kunne ha to statsborgerskap og to pass. Med Frp-vedtaket i dag er det i utgangspunktet flertall for ordningen på Stortinget. Voteringa ga 118 - 93 til ja-sidens favør.

  • Ja til tvang i kommunene. Programkomiteens opprinnelige forslag ble stående med 129 stemmer mot 96, og blir altså stående. Det betyr at Frp fortsatt vil tillate tvangssammenslåing av kommuner. Et markant mindretall ønsket at partiet i neste stortingsperiode skal avstå fra å tvinge kommuner til å slå seg sammen.

  • Nei til økt flaskepant. Landsstyrets mindretall gikk inn for et forslag om at panten skulle økes, et forslag sørtrønderske Sivert Bjørnstad har vært blant forkjemperne for. Forslaget ble imidlertid nedstemt med god margin.

  • Bevare POD. Et knapt flertall i landsmøte stemte for å ikke legge ned Politidirektoratet, etter et dissensforslag forsøkte å få partiet med på nedleggelse. Politidirektoratet har vokst kraftig i denne regjeringsperioden, noe som har gitt flere Frp-politikere en dårlig smak i munnen. Etter en uhyre jevn avstemning med 114 mot 112 stemmer, ble det klart at Frp ikke ønsker å gå inn for nedleggelse av direktoratet. Det var trolig en lettelse for justisminister Per-Willy Amundsen, som har advart kraftig mot forslaget.

  • Seks måneders lagring av IP-adresser. Landsmøtet sa lørdag ettermiddag ja til å innføre seks måneders lagringstid for IP-adresser, noe justisminister Per-Willy Amundsen har snakket varmt for. Hovedargumentet for denne ordningen, er at det da vil bli enklere for politiet å få has på personer som begår kriminalitet på internett. Kritikerne til forslaget har argumentert for at dette utfordrer personvernet, og at det er et steg i retning overvåkningssamfunnet.

  • Forbud mot omskjæring av guttebarn. Frp vil innføre et forbud mot omskjæring av guttebarn, til sterk motstand fra blant annet det jødiske miljøet i Norge.

  • Fortsatt forbud mot surrogati. Et mindretall ønsket å tillate surrogati i Norge, men forslaget falt. Et mindretall i landsstyret gikk inn for at Frp skulle tillate surrogati, som andre norske parti i landet etter Venstre. Forslaget ble imidlertid nedstemt med 123 mot 103 stemmer. Det er en seier for blant annet Sylvi Listhaug, som har uttalt seg kritisk til forslaget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer