Frp vil fortsatt ikke droppe Hagen i nobelstriden: - Jeg har håp

Nobelkaoset ruller videre på Stortinget, og det er fortsatt uklart hva som skjer med Carl I. Hagens kandidatur.

UKLAR NOBELSKJEBNE: Nobel-kandidat Carl I. Hagen i Vandrehallen på Stortinget mandag etter at det ble vedtatt en hastebehandling av nye regler for valg til Nobelkomiteen.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
UKLAR NOBELSKJEBNE: Nobel-kandidat Carl I. Hagen i Vandrehallen på Stortinget mandag etter at det ble vedtatt en hastebehandling av nye regler for valg til Nobelkomiteen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Valgutvalget på Stortinget har i dag kommet med en foreløpig innstilling til hvilke representanter som skal velges inn i Nobelkomiteen.

Det innebærer ifølge flere medier en løsning hvor Frps plass blir stående tom i forslaget Stortinget skal stemme over fredag, noe som igjen skal føre til at Carl I. Hagen ikke blir valgt inn i komiteen.

Frp vil likevel ikke bøye av - ennå.

- Det er til syvende og sist Stortinget som avgjør fredag. Jeg har håp, sa Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi på vei ut av Frps gruppemøte onsdag ettermiddag.

VRAKER IKKE HAGEN: Frps Hans Andreas Limi har tilsynelatende ikke gitt opp ennå. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VRAKER IKKE HAGEN: Frps Hans Andreas Limi har tilsynelatende ikke gitt opp ennå. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Han sier stortingsgruppa ikke har diskutert annet enn at Carl I. Hagen fortsatt skal være partiets kandidat til Nobelkomiteen.

Og ville ikke svare direkte på om det fortsatt er mulig å få Hagen valgt inn i Nobelkomiteen - og hvordan Frp i så fall skal få til det.

- Det får vi se på, men uansett sier jeg ikke det her, svarte Limi foran pressekorpset.

Kan være knust

Han har tidligere denne uka skissert en løsning på nobelfloka som innebærer at opposisjonen må fremme en motkandidat dersom de skal unngå at Hagen blir valgt.

Bak resonnementet ligger tanken om at enhver stortingsrepresentant kan kreve skriftlig votering i Stortinget etter Stortingets forretningsorden, og at det ved denne typen avstemninger kun kreves et relativt flertall.

Dersom Hagen da konkurrer mot blanke stemmer, vil han i teorien kunne bli valgt inn i komiteen med bare en stemme.

Denne døra vil opposisjonen som utgjør flertallet prøve å stenge ved at det først skal voteres over om det skal voteres over en ikke-valgbar kandidat, etter det Dagbladet forstår.

Konsekvensen kan da bli at det ikke åpnes for votering om Frps plass - og dermed Carl I. Hagens kandidatur.

Uklart hva som skjer

Dersom det forløper slik, er Carl I. Hagens drøm om en plass i nobelkomiteen altså knust for godt.

I stedet - hvis Frps plass blir stående tom også etter voteringa fredag - kommer antagelig Kristin Clemet til å seile inn på Frps faste plass, siden hun er 1.vara.

Valgkomiteens innstilling er imidlertid ikke klar før torsdag, og det kan fortsatt dukke opp nye momenter i diskusjonen eller skje endringer i innstillingen før den er klar.

Altså ruller nobelkaoset på Stortinget videre også torsdag, fram mot voteringen dagen derpå.

Drama

Valget til nye medlemmer av Nobelkomiteen har blitt et politisk drama, etter at Frp-veteranen Carl I. Hagen varslet at han ønsket seg verv i komiteen.

Det har igjen ført til en debatt om hvorvidt stortingsrepresentanter og vararepresentanter bør få sitte i komiteen.

Mandag vedtok Stortinget å hastebehandle et representantforslag om å sette en stopper for at vara- og stortingsrepresentanter kan velges inn i Nobelkomiteen.

Stortingspresident Olemic Thomessen (H) vil kommentere valgkomiteens innstilling når den er klar torsdag ettermiddag, skriver NTB.