VIL SATSE PENGER PÅ FORSVARET: Frp-topp Christian Tybring-Gjedde er blant resolusjonens sterkeste forsvarere. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VIL SATSE PENGER PÅ FORSVARET: Frp-topp Christian Tybring-Gjedde er blant resolusjonens sterkeste forsvarere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Frp vil gi 180 milliarder til Forsvaret: - Skal revolusjonere norsk forsvarspolitikk

Vil satse i nord og nå Nato-mål innen 2024.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Under partiets landsmøte i dag vedtok Fremskrittspartiet en betydelig styrking av det norske forsvaret.

Partiet gikk lengre enn regjeringspartner Høyre gjorde under sitt landsmøte to uker tilbake, og stemte for å gi forsvarssjefen de 180 milliardene han har bedt om for å sikre et bærekraftig forsvar av landet.

Pengene skal bevilges i et 20-års perspektiv. 

Fra talerstolen omtalte forsvarspolitisk talsperson Christian Tybring-Gjedde vedtaket som «revolusjonerende». 

- Dette vil revolusjonere norsk forsvarspolitikk, slo han fast. 

Gikk lenger enn Høyre Frp besluttet også å styrke norsk forsvars posisjon i nordområdene: «Forsvarets tilstedeværelse og suverenitetshevdelse i nordområdene skal styrkes, det samlede kapasiteten i nord skal ikke bygges ned», heter det i resolusjonen. 

- Dette er viktig for at Norge skal ha et troverdig forsvar. Forsvaret er blitt nedprioritert over flere år av ulike regjeringer, men nå må vi ta tak. Det er en grense mot Russland hvor det rustes opp, sammen med store utfordringer i Midtøsten og Afrika og dette vil få konsekvenser for Norge på sikt, sier Tybring-Gjedde til Dagbladet.
 
Frp besluttet også å nå Natos mål om to prosent BNP-bruk til forsvaret «snarest mulig, innen 2024». 

- Det som Høyre vedtok for to uker siden var veldig mye vagere. Det var en ambisjon «om å nå målet». Vi sier at vi «skal nå det målet». Så jeg tror også Høyres medlemmer er glad for at vi er enda tydeligere enn dem, fortsetter han.

Lekkasjer om kutt Frps vedtak kommer bare dager etter DN avslørte kuttplaner i langtidsplanen for Forsvaret. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) foreslår ifølge avisa å å kutte i overkant av 1 500 stillinger fordelt på 1 100 militært ansatte og 450 sivile.

I høst kom forsvarssjefen med sitt fagmilitære råd. Her sa han at Forsvarets merbehov var på 175 milliarder over 20 år. DN skrev tidligere denne uka at Søreides utkast til langtidsplan er på 150 milliarder. Det betyr i praksis mindre penger til forsvar enn det forsvarssjefen mener er et minimum. 

Det er beregnet en besparelse på 2,4 milliarder kroner på fire år, og at 23 milliarder kroner frigjøres over 20 år.

Fra Frp fikk forsvarssjefen i dag alle pengene han ba om.

FIKK FPR-PRESS: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide fikk søndag et vedtak om betydelige bevilgninger til forsvaret. 
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
FIKK FPR-PRESS: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide fikk søndag et vedtak om betydelige bevilgninger til forsvaret. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer