<strong>VIL SAMARBEIDE MED EU:</strong> Statsminister Erna Solberg (H) vil ha samarbeid med Europa i asylpoltikken. Men Frp's innvandringspolitiske talsperson, Jon Engen-Helgheim, vil ikke ha flere flyktninger til Norge. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL SAMARBEIDE MED EU: Statsminister Erna Solberg (H) vil ha samarbeid med Europa i asylpoltikken. Men Frp's innvandringspolitiske talsperson, Jon Engen-Helgheim, vil ikke ha flere flyktninger til Norge. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

EU-toppene enige om avtale:

Frp vil gi Erna problemer om hun åpner for flere flyktninger

Erna Solberg sier Norge skal bidra i Europas nye asyldugnad, men får en klar advarsel fra regjeringspartner Frp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter knallharde forhandlinger i Brussel, kom EU-toppene klokka 4.30 i natt fram til en enighet om hvordan strømmen av flyktninger og migranter i Middelhavet skal håndteres.

I forkant av møtet har Erna Solberg sagt at Norge vil være med på Europas fellesløsninger.

Partiene hun samarbeider med i regjering, er derimot langt fra samstemte.

<strong>NOK:</strong> Jon Engen-Helgheim (Frp) vil ikke ha flere flyktninger til Norge. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
NOK: Jon Engen-Helgheim (Frp) vil ikke ha flere flyktninger til Norge. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

- Vi har sagt hvor mange flyktninger vi skal ta imot i 2018. Vi skal ikke ta imot noen flere, sier Frp's innvandringspolitiske talsperson Jon Engen-Helgheim kontant, og viser til at det er satt av penger til 2120 kvoteflyktninger i statsbudsjettet.

- Frp har ikke tenkt til å endre på det, sier han.

- Hodeløst av Tyskland

EU-avtalen går ut på at EU-land i fellesskap skal ta hånd om flyktninger og migranter som plukkes opp i Middelhavet, men det skal være frivillig å delta i innsatsen.

EU skal opprette et nettverk av såkalte kontrollerte sentre i medlemsland langs middelhavskysten. Der skal det gjøres en første siling av flyktninger og migranter som settes i land. I etterkant vil en del av disse bli omfordelt til andre medlemsland for videre oppfølging.

Kun medlemsland som selv ønsker det, skal delta.

Helgheim er ikke interessert i at Norge skal ta imot flere flyktninger.

- Jeg mener at Tyskland, men også noen andre land, har drevet en fullstendig hodeløs innvandringspolitikk. Det har ført dem ut i store problemer og er i ferd med å kjøre Europa ut i store problemer. Norge skal ikke betale for deres hodeløse asylpolitikk. Å fordele en hodeløs politikk jevnt utover Europa er uaktuelt for Frp, sier han.

- Vi er med i Schengen og samarbeider tett med EU. Nå tar Italia, Spania og Hellas en veldig stor del av byrden. Må vi ikke være med og bidra?

- Man ser nå hvordan det går med dem som såkalt har bidratt mye. Det skjærer seg. Jeg er ikke interessert i at det skjære seg i Norge. Derfor må vi føre en mye strengere politikk for at det ikke skal skje. Det betyr å gjøre som Italia. Jeg går ikke nødvendigvis god for deres politikk, men de står på sitt, og blir ikke med på press fra EU som vil føre dem ut i ulykke og gjøre uopprettelig skade på landet.

- Så hvis Erna Solberg vil ta imot flere flyktninger gjennom EU-systemet, så vil hun få problemer med Frp?

- Ja, jeg regner med det. Vi har selvsagt ikke diskutert dette ennå, det har det ikke vært tid til, men vi i Frp's stortingsgruppe har på ingen måte sluttet oss til noen enighet, sier han.

- Etisk ansvar

Fra regjeringspartneren Venstre er derimot tonen en annen.

- Det påhviler Norge et moralsk og etisk ansvar, og et ansvar overfor resten av Europa, at en ikke kan slippe unna på grunn av sin geografi, men forvente at Spania, Italia og Hellas skal ta hele byrden, sier parlamentarisk nestleder, Abid Raja.

Han er glad for at Europa har kommet fram til en enighet.

- Frivilligheten i avtalen er litt kryptisk, men jeg regner med at de store statene som Tyskland og Frankrike, og mange andre land kommer til å delta for å få dette systemet til å fungere.

Han er imidlertid opptatt av at fordelingen må gjøres ut fra befolkningsstørrelse, der Norge er et lite land, og ikke økonomi.

- Norge er internasjonalister i ekstrem grad. Vi er tilhengere av Schengen, vi innordner oss etter EUs forordninger, menneskerettighetene og så videre. Det er viktig at Norge støtter opp under enigheten i EU og tilbyr seg å være en frivillig bidragsyter. Vi skal være rause, stille opp, men ikke være dumsnille, sier Raja.

- Kan ikke sammenlikne oss med Polen

- Hvorfor skal vi være med på dette, når det er land som er med i EU som ikke vil være med på dette?

- Norge er et fantastisk land, med ekstremt gode verdier som vi skal vedkjenne oss. Vi er ikke et land som bør eller skal sammenlikne oss med Polen, hvor hele rettssamfunnet er under trusler og sivile aktører presses. De er så redde for muslimer at de heller vil melde seg ut av EU enn å ta imot muslimer. Det er ikke et land vi er verdig å sammenlikne oss med.

- Vi er tjent med at EU lykkes. Vi er bundet av EØS, når det gjelder fri flyt av varer, folk og tjenester, men enda viktigere er det å bygge opp under EU, i stedet for å slå beina under EU. Vi er avhengig av et sterkt EU. Det er i Norges beste interesse at dette systemet skal fungere.

- Så du mener vil bør ta imot flere flyktninger enn vi gjør i dag?

- Det kommer til å bli flere flyktninger til Norge, det gjør det. Men det innebære at Norge må ta sin andel for å støtte opp under Angela Merkels linje. Jeg er trygg på at regjeringen som Venstre er en del av, kommer til å støtte opp under Merkels linje, sier Raja.

Statsminister Erna Solberg har ikke kommentert EUs avtale etter at den ble klar i natt. Statssekretær ved Statsministerens kontor, Rune Alstadsæter henviser til utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Hun har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer