Frp vil gi rett til å forby turban og hijab på jobben

Ny integreringsstrategi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Frp vil gi hver enkelt arbeidsgiver rett til å forby religiøse klesplagg og symboler på jobben. Det er et av 62 nye forslag som skal skjerpe partiets innvandrings- og integreringspolitikk, skriver Dagsavisen.

Forslaget vil ramme for eksempel arbeidstakere som går med turban og hijab.

- Dette er fordi slike religiøse uttrykk fører til at folk ikke vil ansette innvandrere. Dermed hindrer de integrering, forklarer, Per-Willy Amundsen, innvandringspolitisk talsmann i Frp.

Språktest for fireåringer

Blant de andre tiltakene som etter Frp\'s mening vil bedre integreringen, er språktesting av fireåringer og spesialundervisning om likestilling for innvandrergutter. Samt en rekke andre tiltak som skal hindre at innvandrere blir «klienter».

Et utvalg har jobbet i halvannet år med å utarbeide forslagene, som binder intergrering tett til statsborgerskap; man skal ikke kunne bli statsborger uten å være velintegrert.

- Vi vil gjerne knytte flere goder til det å være norsk statsborger. Gjerne økonomiske goder, men også andre ting. Vi vil for eksempel fjerne retten til å stemme i lokalvalg før du har blitt norsk statsborger, sier Amundsen, som ikke legger skjul på at det med Frp\'s politikk vil komme langt færre innvandrere til Norge.

Amundsen bedyrer at partiet gjerne vil at folk beholder positive sider ved sin kultur.

- HINDRER INTEGRERING: Frp mener at det å gå med hijab kan hindre integrering i det norske samfunnet. Foto: SCANPIX
- HINDRER INTEGRERING: Frp mener at det å gå med hijab kan hindre integrering i det norske samfunnet. Foto: SCANPIX Vis mer

- Du trenger ikke å spise norsk mat, for å si det sånn. Men alle må ta inn grunnleggende vestlige verdier som menneskerettigheter, ytringsfrihet, likeverd og likestilling, sier Frp-talsmannen, som mener integrering i stor grad handler om å gi klare signaler om hva som er akseptabelt, i tillegg til god opplæring.

- Det er flott at innvandrere går i tog med sin egen klesdrakt på 17. mai, men det er det norske flagget vi bærer, for å si det sånn, sier Amundsen.

Ikke imponert

AUF er ikke imponert over Frp\'s argumentasjon og mener forslagene er uttrykk for «valgpanikk».

- Vi får ikke en bedre integreringspolitikk av å bryte menneskerettighetene, sperre folk inne i lukket mottak eller nekte barn som er født av en norsk forelder statsborgerskap, sier AUF-leder Martin Henriksen.

- Det virker som det det bare er to ting Frp vil gjøre med ikke-vestlige personer som kommer til landet: holde dem ute og holde dem nede.

Heller ikke opposisjonen, ved Høyre, Venstre og KrF er begeistret for forslagene.

- Det er trist at Frp skaper et bilde av at innvandrerne er et problem, når realiteten er at vi trenger arbeidsinnvandrere, sier Bjørg Tørresdal, innvandringspolitisk talskvinne i KrF.

VIL HINDRE «KLIENTISERING»: Frp\'s innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer