Vil stoppe kjønnslemlestelse med helkroppsundersøkelse

Frp vil gjøre helsekontroller obligatorisk og kreve at alle barn må kle seg nakne. På høy tid, mener Angelica (26)

Sju år gammel ble hun kjønnslemlestet, men det tok årevis før noen oppdaget hva Angelica var blitt utsatt for. - Nå kan vi ikke lenger lukke øynene, sier Frp-politiker Kari Kjos. 

ÅPEN: Angelica Kjos (26) har valgt å være åpen om lidelsene hun har vært utsatt for, og har blant annet holdt foredrag for politikerne på Stortinget. Nå fronter hun kampen om helkroppsundersøkelser med sin reservemamma, Frps helsepolitiske talskvinne Kari Kjønaas Kjos. Foto: Torun Støbakk. 
ÅPEN: Angelica Kjos (26) har valgt å være åpen om lidelsene hun har vært utsatt for, og har blant annet holdt foredrag for politikerne på Stortinget. Nå fronter hun kampen om helkroppsundersøkelser med sin reservemamma, Frps helsepolitiske talskvinne Kari Kjønaas Kjos. Foto: Torun Støbakk.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Sju år gammel ble Angelica Kjos ( 26) omskjært av sin stefar.

Dagen etter forgrep han seg på henne og tvang henne til å gå med hijab.

I mange år var grove seksuelle overgrep og incest en del av hverdagen til 26-åringen fra Oslo, før barnevernet til slutt grep inn.

I dag tenker hun mye på hvorfor det tok så lang tid før hun ble sett.

- Jeg føler meg litt svikta fordi det ikke var en lov der, og fordi jeg ikke fikk hjelp før mange år etterpå, sier 26-åringen, som opprinnelig kommer fra Irak.

Førstkommende mandag fremmer Frp et forslag i Stortinget som de mener vil kunne sørge for at kjønnslemlestelse, seksuelle overgrep og vold mot barn oftere blir oppdaget.

Obligatorisk

Partiet vil nemlig gjøre helsekontroll på helsestasjon obligatorisk for alle barn mellom null og ti år.

- Jeg mener det ikke burde være frivillig, og at det må ringe noen bjeller hvis det er foreldre som holder barna unna kontrollene som nesten alle andre foreldre tar med barna på, sier Frp-politiker Kari Kjønaas Kjos.

Samtidig foreslår partiet at kommunene skal få plikt til å følge opp barn som ikke møter på kontroll med foreldrene, og at alle - også jentebarn - skal være nødt til å kle seg nakne når de er på helsekontroll.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer