Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp vil GPS-merke all ulv

- Kan effektivt skytes, sier Jon Georg Dale. Frp klar for historisk brudd hvis regjeringen vender tommelen ned.

Jon Georg Dale opplyser at Frp vil sette GPS-sender på all norsk ulv. - Det betyr at ulv som beveger seg inn i beiteprioritert område og gjør skade, effektivt kan skytes, sier han. Denne ulven ble merket i Åmot i Hedmark i 2018. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
Jon Georg Dale opplyser at Frp vil sette GPS-sender på all norsk ulv. - Det betyr at ulv som beveger seg inn i beiteprioritert område og gjør skade, effektivt kan skytes, sier han. Denne ulven ble merket i Åmot i Hedmark i 2018. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Jon Georg Dale, rovdyrpolitisk talsperson for Frp, fremmer i formiddag et representantforslag i Stortinget som vil sette forholdet mellom Frp og deres tidligere regjeringspartnere på prøve.

Dale opplyser til Dagbladet at resultatet kan bli et historisk brudd mellom de borgerlige partiene.

- Jeg håper regjeringen ser alvoret i den situasjonen vi i flere år har hatt i ulvepolitikken. Og at de åpner døra for å finne løsninger sammen med oss. Hvis ikke, så finnes det et annet alternativt flertall i Stortinget mellom oss, Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Vi kommer til å gi regjeringen sjansen først, så blir det opp til Erna Solberg å velge, sier Jon Georg Dale.

Fire radikale grep

Han tar til orde for fire radikale grep:

- Vi vil GPS-merke all norsk ulv, som gjør at vi får bedre kontroll på ulvestammene og lettere kan skyte ulv som gjør skade i beiteområdene. Vi vil endre naturmangfoldloven, noe Venstre har blokkert de siste seks årene, sier han.

- Dessuten vil vi innskrenke ulvesonen med inntil 20 prosent, som gjør at beitenæringen og distriktsbefolkningen får et større handlingsrom. Vi vil gi rovviltnemndene større innflytelse, opplyser Jon Georg Dale.

- Kan effektivt skytes

Den tidligere landbruksministeren mener GPS-merking av all norsk ulv er realistisk å gjennomføre.

- Både Miljødirektoratet og Klima- og miljødepartementet påpeker at ingen ulvestamme er så godt kartlagt som den norske. Fint, sier vi: Sett på dem GPS-sender slik at vi vet hvor de er. Det betyr at ulv som beveger seg inn i beiteprioritert område og gjør skade, effektivt kan skytes. Da bidrar vi til raskere å rydde problemer av veien, og med det forhåpentligvis dempe konfliktene. For også vi erkjenner at vi har et vedtatt bestandsmål av ulv i Norge. Vi står bak det. Summen av dette handler om konfliktdemping mellom interessene til dem som vil ivareta ulvestammen og interessene til beitenæringen og folk i distriktet som lever med konsekvensene, sier Jon Georg Dale.

- Ap vasker hendene

Frp-toppen har tro på at Senterpartiet vil støtte Frp-representantforslaget, som han fremmer sammen med Morten Ørsal Johansen og Terje Halleland.

- Jeg er sikker på at Senterpartiet er enig med oss. Hva Arbeiderpartiet lander på, er umulig å vite. Hittil har Ap levert forslag som de vet ikke står seg i en rettssak. Det er jo ikke farlig å foreslå endringer i Stortinget når domstolene stopper det likevel. Da kan du vaske hendene og være fri, sier Jon Georg Dale.

Han understreker at Frp-forslagene reelt sett vil endre loven og forvaltningen.

- Så da får vi se da, om Arbeiderpartiet mener alvor eller om de viker, sier Dale.

Hele Norges coronakart