Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp vil ha Asle Toje inn i Nobelkomiteen

Forskningsdirektør blir Carl I. Hagens «erstatter».

TRER AV: Forskingsdirektør ved Det norske Nobelinstituttet Asle Toje gir seg når han blir Frps medlem i Nobelkomiteen.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TRER AV: Forskingsdirektør ved Det norske Nobelinstituttet Asle Toje gir seg når han blir Frps medlem i Nobelkomiteen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fremskrittspartiets stortingsgruppe har i dag innstilt Asle Toje som sitt medlem til Nobelkomiteen.

Det melder partiet selv i en pressemelding.

- Jeg er meget fornøyd med at stortingsgruppen har valgt en så god kandidat som Asle Toje og er overbevist om at han kommer til å tilføre Nobelkomiteen betydelig kompetanse, sier parlamentarisk leder i Fremskrittspartiet Hans Andreas Limi i pressemeldingen.

Det skal være en helhetsvurdering som ligger bak at Toje får posisjonen, som Frp opprinnelig hadde tenkt å gi til partiveteranen Carl I. Hagen. 43 år gamle Toje har lang erfaring fra utenriksfeltet og jobber i dag som forskningsdirektør på Nobelinstituttet.

Når Toje tiltrer i Nobelkomiteen vil han samtidig slutte i sin jobb som forskningsdirektør ettersom vervet i Nobelkomiteen ikke er forenlig med å jobbe ved instituttet.

Finalefavoritt

Det var også Toje tydelig på i et intervju med Dagbladet i forkant av nominasjonen.

- Det blir som å sitte i regjering og storting på samme tid, sa Toje da.

Hans kandidatur ble bestemt på Frps gruppemøte onsdag ettermiddag.

Etter det Dagbladet forstår var Toje også en favoritt til rollen i finalerunden i konkurranse med særlig Anders Fogh Rasmussen, men det skal ha snakk om 15-20 forskjellige navn totalt.

Spekulasjonene om hvem som skulle bli Frps nye kandidat til Nobelkomiteen startet allerede samme dag som Stortinget vedtok bestemmelsene som gjorde at Carl I. Hagen ikke kunne få Nobel-plassen eget parti hadde forespeilet ham.

Bifalles av Carl I.

Medlemmer av Nobelkomiteen velges av Stortinget etter forslag fra partiene der stortingsgruppenes størrelse avgjør hvem som har forslagsrett.

Frps plass i Nobelkomiteen ble stående tom da Stortinget rett før jul satte foten ned for partiets mangeårige formann Carl I. Hagen, med begrunnelsen at Hagen er vararepresentant til Stortinget.

Fortsatt er det sånn at Stortinget formelt må godkjenne Tojes kandidatur, og Asle Toje vil først etter dette tiltre Nobelkomiteen, opplyser Frp i pressemeldingen.

- Jeg tror han kommer til å gjøre en god jobb. Han er en klok person generelt sett, som jeg tror vil gjøre en god jobb, og som vil være en god debattant for Torbjørn Jagland, sier Carl I. Hagen til Dagbladet.

- Jeg er selvsagt fortsatt misfornøyd med at Ap og Jonas Gahr Støre satte i gang så mye som de gjorde for å få stanset mitt kandidatur, og at våre såkalte samarbeidspartier Venstre og KrF falt meg i ryggen, men det tar jeg til etteretning, og når det skjedde synes jeg det blir en spennende og en berikelse for Nobelkomiteen med Toje, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!