BESØK: Fremskrittspartiets nye eldregeneral Bård Hoksrud har reist landet rundt de siste ukene, her samtaler han med brukere av aktivitetssenteret på Fagerborghjemmet i Oslo. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
BESØK: Fremskrittspartiets nye eldregeneral Bård Hoksrud har reist landet rundt de siste ukene, her samtaler han med brukere av aktivitetssenteret på Fagerborghjemmet i Oslo. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Frp vil ha eldregaranti

Bård Hoksrud mener rikspolitikerne skyver lokaldemokratiet foran seg fordi en likeverdig eldreomsorg koster så mye penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi sier ikke til lille Ole at han ikke får begynne på skolen fordi det det er fullt og ber ham komme tilbake neste år. Til eldre sier vi nettopp det, hevder Bård Hoksrud.

Statlig styring - Derfor vil Fremskrittspartiet ha statlig styring, la meg billedgjøre: Hvis vi blir syke og må være borte fra jobben, får vi utbetalt sykepenger, uten diskusjon.

- Hvis vi blir så syke at vi trenger sykehjemsplass, må vi søke. Hvis kommunen ikke har noe ledig, må vi vente. Den eneste løsningen er å få på plass en statlig fullfinansiering, slik at alle som trenger en sykehjemsplass er garantert å få det, sier Bård Hoksrud.

Varierende kvalitet Den nye eldregeneralen i Fremskrittspartiet har reist landet rundt de siste ukene for å skaffe seg bedre oversikt over situasjonen til landets eldste.

- Jeg opplever at de som får plass i sykehjem eller omsorgsbolig stort sett har et veldig godt tilbud. Men det finnes dessverre uakseptabel kvalitet noen steder, sier Hoksrud. 

567 av 12.000 Han mener at den aller største utfordringen i eldreomsorgen er ansvarsfordelingen.

- På Stortinget kan vi vedta at eldreomsorgen skal løftes aldri så mye. Men det er kommunepolitikerne som sitter med alle virkemidlene, bortsett fra pengene, sier Hoksrud.

Og legger til:

- Jens Stoltenberg sa at vi skal ha 12.000 nye sykehjemsplasser, men det ble bare 567 fordi kommunene ikke ville, eller ikke kunne, bygge flere. Da får vi ikke løst utfordringene i eldreomsorgen, sier Hoksrud.

Lider under - På samme måte ønsket om 10.000 nye hender inn i eldreomsorgen. Vi kan vedta så mye vi vil, men det blir bare noe av hvis kommunene gjennomfører. Det er dette vi lider under, sier han.

- Lokalpolitikerne sier at regjeringen ikke bevilger nok penger. Jeg svarer at vi bevilger mer enn noen har gjort før oss.

- Det handler om hva kommunene velger å bruke pengene på, om de heller vil bygge kulturhus eller skole. Da rammer det eldreomsorgen, sier Frps eldregeneral.

Mye penger Bård Hoksrud mener at alle partier burde gå sammen om en eldregaranti.

- Mange rikspolitikere skyver lokaldemokratiet foran seg fordi det handler om så mye penger, sier han.

Hoksrud vil ikke spekulere i hva en statlig garanti vil koste.

- Neste år kjører vi ut forsøksprosjektet vårt i 20 kommuner, der enkeltkommuner kan bli tildelt 25 millioner kroner i en treårsperiode.

- Det betyr for eksempel 50 nye stillinger, som vil være et enormt løft. Håpet er at dette skal bli så bra at vi kan rulle det ut over hele landet, sånn at vi kan få en trygg, verdig og varm eldreomsorg for alle som trenger det, sier Bård Hoksrud.