Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp vil ha koding på læreplanen i barneskolen

Fpu-forslag ble enstemmig vedtatt på partiets landsstyremøte i helga.

SEIER TIL FPU: FPUs forslag om å få koding inn i læreplanen på barneskolen ble enstemmig vedtatt på partiets landsstyremøte i helga. Bildet av Fpu-formann Arild Simonsen er tatt under partiets landsmøte på Gardermoen i år.  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
SEIER TIL FPU: FPUs forslag om å få koding inn i læreplanen på barneskolen ble enstemmig vedtatt på partiets landsstyremøte i helga. Bildet av Fpu-formann Arild Simonsen er tatt under partiets landsmøte på Gardermoen i år. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne helga var landsstyret i Frp samlet til sitt første møte etter valget - blant annet for å diskutere det dårlige resultatet i høstens kommunevalg og håndteringen av asylstrømmen til Norge.

Et enstemmig landsmøte vedtok imidlertid også en annen, litt uventet resolusjon: Ønsket om å innføre koding - altså dataprogrammering - som pensum i barneskolen.

Enstemmig vedtatt Det var Fpu som kom med forslaget, som ble enstemmig vedtatt av Fremskrittspartiets landsstyremøte.

- Det at Frp som regjeringssparti går inn for å satse på dette, betyr at dette er noe våre folk på Stortinget må jobbe med, og at de må løfte det opp til kunnskapsministeren i regjeringen,  sier Fpu-formann Atle Simonsen.

Allerede har kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) åpnet for et forsøksprosjekt med koding som valgfag i tjue norske ungdomsskoler.  Derfor tror ikke Simonsen  det vil være noe problem å få med Høyre på laget. Fpu-formannen mener imidlertid at det er viktig at man starter å lære kodingen allerede på barneskolen. Da kan valgfaget på ungdomsskolen være et supplement til det barna allerede har lært, mener Simonsen.

I matematikk? - Når stadig flere arbeidsplasser blir erstattet av programvare og robotteknologi blir det en stor forskjell på en generasjon som kan bruke teknologi og en generasjon som kan utvikle teknologi. Det som gjør meg optimistisk er at det finnes aktører som har kompetanse på dette, og som er villige til å bruke tid og krefter til å få det til, og til å gi lærerne den nødvendige kompetansen, sier Simonsen.
 
Han ser for seg at koding kan bli et læreplanmål i for eksempel matematikkfaget.  

Jubler over forslaget Koding er allerede innført i læreplanen på barneskoler i England. Finland er også i gang med å innføre det.

Grunnlegger Simen Sommerfeldt i bevegelsen Lær Kidsa Koding (LKK) jubler over den nye Frp-politikken. 

- Fpu har skjønt at verden bare blir mer og mer digital og at det er en utfordring at skolen slik den er nå ikke gir barna sjansen til å bli skapere.  Jeg håper det er noe Frp får flertall for, og jeg skal like å se hvilket parti som ikke støtter dem, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!