Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp vil ha nynorsk-tvang

Vil kreve bare nynorsk i 114 kommuner.

MÅ SKRIVE NYNORSK:  Frp-nestleder Per Sandberg og Frp mener kommunens målform skal avgjøre skriftsspråket i skolen. Det betyr at elevene i dagens 114 nynorskkommuner bare vil ha nynorsk på skolen. FOTO: SCANPIX
MÅ SKRIVE NYNORSK: Frp-nestleder Per Sandberg og Frp mener kommunens målform skal avgjøre skriftsspråket i skolen. Det betyr at elevene i dagens 114 nynorskkommuner bare vil ha nynorsk på skolen. FOTO: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fremskrittspartiet er tydelige i sin motstand mot sidemål i skolen, og har programfestet nei til obligatorisk sidemålsundervisning. De vil heller ikke at hver enkelt skolekrets skal tilby mer enn én obligatorisk målform.

Resultatet vil bety at 114 av landets kommuner bare vil tilby elever undervisning på nynorsk, skriver NRK.

114 av landets kommuner har nynorsk som offisielt skriftsspråk. Fremskrittspartiets nesteder Per Sandberg, mener det vil være enklere for elevene å konsentrere seg om ett skriftsspråk.

- Det er for å styrke både nynorsk og bokmål. I dag er det forstyrrende når du har obligatorisk skriftlig eksamen også i sidemålet ditt, sier Sandberg til NRK.

Én målform
I dagens system avgjøres skolekretsens målform av folkeavstemning, i samarbeid med kommunen. Dersom ti eller flere elever vil ha et annet hovedmål, gis de rett til det. Om Fremskrittspartiet får det som de vil, vil kommunens målform avgjøre hvilket skriftspråk elevene skal bruke i skolen.

- Jeg er fullstendig klar over at noen kommuner har valgt nynorsk som hovedmål, og i de sammenhengene så vil vi gjøre sidemålet — altså i disse tilfellene bokmål — valgfritt, sier Sandberg til NRK.

- For dumt
Leder i Norges Mållag, Håvard B. Øvregård, mener Sandberg ikke vet hva han snakker om.

- De tenker ikke på at de som bor i nynorskområdet som ikke vil få lære bokmål skriftlig vil få enorme problemer hvis de ikke har lært bokmål på skolen. Denne politikken kan ikke gjennomføres, for den er for dum, sier Øvregård.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!