Frp vil ha pedobrikke

Frp foreslår at fanger på permisjon og dømte pedofile kan utstyres med elektroniske brikker slik at de kan overvåkes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Frp driver kriminalpolitikk i følelsenes verden og ikke i den virkelige verden, sier kriminolog Liv Finstad i en kommentar.

I forslaget til partiets nye prinsipp- og handlingsprogram skriver programkomiteen, ledet av Siv Jensen, bl.a. at partiet «vil åpne for at for eksempel fanger på permisjon kan utstyres med en elektronisk brikke som kan identifiseres med et navigasjonssystem. Det samme kan gjelde for dømte pedofile og andre grupper som er til stor fare for samfunnet».

Skremmebilde

Kriminologen Liv Finstad sier i en kommentar at Frp lager et skremmebilde av fanger på permisjon:

- Faktum er at misligholdelse av permisjonsregler forekommer ekstremt sjelden, sier hun.

- Det andre er prinsippet om fjernkontroll av mennesker. Det er det motsatte, nemlig nærkontroll, som må til. Det er hvordan menneskene omkring en opptrer som kan gi mennesker på skråplanet et annet syn på livet og seg selv, sier Liv Finstad, - ikke murer og elektroniske signaler.

- Men jeg kan godt tenke meg at forslaget fungerer propagandistisk, for det spiller på følelser. Frp driver kriminalpolitikk i følelsenes verden, ikke i virkeligheten, sier Liv Finstad.

Lite prinsipielt

Advokat John Christian Elden har heller ikke mye til overs for forslaget:

- Hvis hensikten med forslaget er å hindre at fanger på frifot begår nye forbrytelser, bør man huske at de fleste forbrytelser blir begått av folk som ikke er på permisjon, sier advokat John Christian Elden.

Riktig retning

- Jeg kjenner bare til at forslaget foreligger, og vil ikke sluke det umiddelbart. Men hvis et slikt tiltak kan føre til at samfunnet får bedre kontroll med farlige personer som er ute på permisjon, så er det et skritt i riktig retning, sier Frp's kriminalpolitiske talsmann, Jan Simonsen.

- Men minner ikke et slikt tiltak mest om radiomerking av rovdyr?

- Jeg ser på det som en måte å få bedre kontroll med farlige fanger på. I så måte står straffedømte pedofile i en særstilling på grunn av den store risikoen for gjentakelse.