Frp vil ha skattekutt på 50-100 milliarder kroner

I sitt alternative budsjett.

SKATTEBEKJEMPER: Frp's Christian Tybring-Gjedde kjemper for å få ned skattenivået. Foto: KRISTIN SVORTE / DAGBLADET
SKATTEBEKJEMPER: Frp's Christian Tybring-Gjedde kjemper for å få ned skattenivået. Foto: KRISTIN SVORTE / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiet legger i sitt alternative budsjett opp til et skattekutt opp mot 100 milliarder kroner over fire år.

Frp legger fram sitt alternative budsjett i neste uke. Kuttene vil ligge et sted mellom 50 og 100 milliarder kroner, men kan ende opp mot 100 milliarder kroner, selv om kuttene ikke blir like store hvert år i fireårsperioden, forklarer partiets skattepolitiske talsmann Christian Tybring-Gjedde overfor Dagsavisen.

- Så skal det forhandles med noen. Vi har jo ikke flertall. Forhandler vi med Høyre, får vi gjennomslag for mer enn om vi må ta med oss KrF og Venstre, sier han.

Partiet har programfestet å fjerne formuesskatten. Men som partiets finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen fortalte til NTB mandag, vil fjerning av denne skatten skje gradvis, og ikke i ett jafs.

Når det gjelder kutt i inntektsskatten, vil partiet øke minstefradraget til 101 300 kroner. Det vil bety 5600 kroner i skattelette, eller litt over 460 kroner i måneden.

Tybring-Gjedde slår fast at Frp ikke rører toppskatten i det alternative budsjettet, selv om partiet ønsker at færre skal betale toppskatt.

- Som liberalist ønsker jeg jo at staten skal ta minst mulig, og resten av budsjettet vil bære preg av store besparelser, med kutt på en rekke områder, sier han.

Medaljens bakside vil være at folk må kreve mindre lønnsøkninger, legger han til. Han viser til at man ikke trenger å be om 7000 kroner i lønnsøkning dersom man får 5000 kroner i skattelette.

- Kanskje det da holder å be om 3000, sier Tybring-Gjedde.

(NTB)