VIL IKKE STRAMME INN: Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke stramme inn asylpolitikken ytterligere. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
VIL IKKE STRAMME INN: Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke stramme inn asylpolitikken ytterligere. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Frp vil ha strengere innvandringspolitikk. Erna og Høyre er ikke enig

Alliansepartner Frp går til valg på en strengere innvandringspolitikk, men statsminister Erna Solberg (H) mener dagens regler i all hovedsak er strenge nok. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har en stram innvandringspolitikk i dag. Jeg er i hovedsak fornøyd med hovedgrepene vi har tatt, selv om vi må være beredt til å gjøre tilpasninger hvis tilstrømmingen skulle bli sterk, sier Solberg til NTB i Arendal.

Tilstrømningen har stupt etter rekordhøsten 2015, da titusener av asylsøkere kom til Norge. Regjeringen fikk den gang bred støtte til en rekke radikale hastetiltak for å stramme inn.

Men Fremskrittspartiet vil gå enda lenger.

– Nå har vi fått kontroll på dette, og det må vi fortsette å ha. Derfor må vi fortsette å stramme inn der behovene er store, sier Frp-leder Siv Jensen til NTB.

– Ikke behov

Statsministeren ser imidlertid ikke det store behovet for en strengere asyl- og innvandringspolitikk og viser til lave ankomsttall.

– Vi har fått gjennomslag for flere innstramminger, som fungerer. Ytterligere innstramminger nå er det ikke behov for, sier Solberg, som rett nok lister opp ett unntak:

– Vi har foreslått at du raskere skal kunne få oppholdstillatelse hvis du er godt integrert, har lært deg språket og kommet i jobb.

På spørsmål om Solberg har noe å utsette på Frps innvandringspolitikk, svarer hun som følger:

– Jeg er ikke enig i alle tiltakene de har, og jeg har sagt veldig tydelig ifra om enkelte uttalelser som jeg har hørt, som jeg ikke er enig i.

Lang liste

I sommer har Frp tatt til orde for flere endringer i innvandrings- og integreringspolitikken. Så snart hun var tilbake fra permisjon gjentok Sylvi Listhaug at kravene til familieinnvandring må skjerpes ytterligere.

– Vi mener vi må stramme inn i særfordelene for flyktninger og i reglene for familiegjenforening, supplerer partileder Jensen, som også vil ha et nasjonalt forbud mot bruk av hijab i alle landets grunnskoler og barnehager.

Obligatorisk kroppsundersøkelse av jenter i grunnskolen for å avdekke og hindre omskjæring, å nekte imamer med ekstreme holdninger og andre hatpredikanter å komme inn i Norge samt oppfordre til å melde ifra til UDI om flyktninger som reiser til hjemlandet, er blant øvrige Frp-forslag.

KrF vs. Frp

Mandag erkjente Listhaug at det «gikk en kule varmt» da hun i forrige uke anklaget KrF-leder Knut Arild Hareide for å «sleike imamer oppetter ryggen». Senere tørnet Hareide og Jensen sammen i en tøff duell om norske verdier under valgkampens første TV-sendte partilederdebatt.

– Det er en grunn til at KrF har sagt at vi ikke ønsker å sitte med Frp i regjering, sa KrF-lederen, som etter debatten hadde følgende å si til NTB:

– Vi går til valg på en ny regjering. En ny regjering uten Sylvi Listhaug.

Avdramatiserer

Siv Jensen forsøker å avdramatisere konflikten med KrF:

– Det er en helt ærlig sak at det er ulike synspunkter på dette i norsk politikk, sier hun til NTB.

Også statsminister Erna Solberg (H) toner ned dramatikken.

– KrF har en annen innvandringspolitikk enn det Frp har. Vi har funnet fram til gode kompromisser i denne perioden, selv om det har vært noen tøffe runder. Det vil vi klare i det borgerlige samarbeidet også framover.

(NTB)