Frp vil ikke støtte Høyre i kampen om heroinrøyk på sprøyterom

Frykter ja til heroinrøyk snart vil bety ja til hasjrøyk. 

VIL IKKE STØTTE HØYRE: Landsmøtet til Høyre åpnet for å gjøre det mulig å røyke heroin i sprøyterom. Det frykter regjeringspartner Frp skal åpne døren for å bruke annen narkotika i samme omgivelser. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VIL IKKE STØTTE HØYRE: Landsmøtet til Høyre åpnet for å gjøre det mulig å røyke heroin i sprøyterom. Det frykter regjeringspartner Frp skal åpne døren for å bruke annen narkotika i samme omgivelser. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredag vedtok Høyre å åpne for røyking av heroin inne på sprøyterom. Per i dag er det bare lov å bruke rommene til å injisere stoffet inn i kroppen, ikke røyke det.

Leder av helsekomiteen på Stortinget, Kari Kjønaas Kjos (Frp), sier hennes parti ikke støtter regjeringskameratens røykeforslag. For dersom det blir tillatt å røyke heroin på sprøyterommene, frykter Kjønaas Kjos det bare er et spørsmål om tid før rommene også brukes til å røyke hasj.

- I henhold til dagens lovverk for bruk av narkotika blir det veldig feil å innføre et fristed for bruk av narkotiske stoffer. I neste runde blir det fort snakk om å tillate hasjrøyking. Diskusjonen er mer interessant dersom vi faktisk avkriminaliserer bruk av narkotika i Norge, sier hun til Dagbladet.

Røykeloven

Både hun og Frp går derfor mot retningen regjeringskompis Høyre nå nærmer seg, selv om Oslo Frp tidligere har ønsket muligheten til å røyke heroin i sprøyterom.

- Vi ønsker at sprøyterommene skal forbli slik de er, sier Kjos videre.

- Gjeldende politikk i Frp er at vi støtter opp om sprøyterom med bakgrunn i smittefare grunnet deling av sprøyter, skader på brukerne og overdosefare. De problemstillingene har vi ikke med røyk. Derfor er vi også imot røyking av heroin på sprøyterom, sier hun.

Et siste poeng fra Kjønaas Kjos er røykeloven. Kjos, som også leder helsekomiteen på Stortinget, mener det blir «underlig» å tillate røyking av heroin når det ikke er lov å tenne seg en vanlig sigarett i samme rom.

- Jeg har stilt spørsmål ved at noen av dem som er veldig opptatt av en streng røykelov samtidig vil at man skal få røyke heroin innendørs. Det synes jeg er et underlig ståsted, innrømmer hun.

Kjos understreker at argumentet med røykeloven er hennes eget. I Frp behandler man spørsmål om røykelov og ruspolitikk separat, presiserer hun.

- Jeg vil ikke karakterisere Frps syn i denne saken

Høyres landsmøte vedtok å prøve ut «skadebegrensende tiltak» for tunge rusmisbrukere, inkludert behandling med heroin. Det bør også vurderes om fastleger kan starte behandling av rusavhengige med Subutex utenom LAR-programmet («Legemiddelassistert rehabilitering»), slo landsmøtet fast.

Sveinung Stensland (H) sitter i helsekomiteen sammen med Kjos. Han synes røykeloven og ruspolitikk bør skilles fra hverandre.

- Kjos har sagt det samme til meg angående røyking, og jeg opplever at røyking blir satt opp mot hensyn til rusmisbrukere i Norge. Men dette er noe Frp selv får svare for, sier han.

- Hva synes du om det?

- Jeg vil ikke karakterisere Frps syn i denne saken, eg vil bare si at jeg er veldig glad vi har røykelov i dette landet. Som du nå hører er det mer pragmatisme og varme hos Høyre i denne saken.

Stensland sier at en god ruspolitikk handler om å gjøre det som er best for alle rusmisbrukerne. I noen tilfeller mener Stensland at det inkluderer muligheten til å røyke heroin i trygge omgivelser.

- Det å kunne røyke heroin i et sprøyterom ser vi på som en liten del av en helhetlig ruspolitikk. Når vi først har etablert et sprøyterom, så må vi diskutere hvordan disse rommene kan være til mest mulig nytte for brukerne, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer