Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp vil legge ned Sametinget

- Det er et unødvendig organ.

VIL LEGGE NED: Frps nyvalgte sametingsrepresentant Hans J. Eriksen, vil legge ned Sametinget. Arkivfoto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX .
VIL LEGGE NED: Frps nyvalgte sametingsrepresentant Hans J. Eriksen, vil legge ned Sametinget. Arkivfoto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Nyvalgt sametingsrepresentant Hans J. Eriksen (Frp) vil bruke første og beste anledning til å foreslå nedleggelse av Sametinget.

- Det er et unødvendig organ. At Fremskrittspartiet får tre representanter inn i Sametinget som vil legge det ned, er ikke mer merkelig enn at Frp lar seg velge inn i fylkesting som de også vil nedlegge, sier Hans J. Eriksen til NTB.

73-åringen fra Tana er en erfaren politiker og skolemann. Han har vært fylkespolitiker i Finnmark for Frp, sametingsrepresentant for Samenes Landsforbund, men også aktiv i Høyre, Arbeiderpartiet og SV.

Ikke opptalt

Tirsdag ettermiddag var ikke opptellingen i sametingsvalget helt ferdig. Usikkerhet rundt forhåndsstemmer i Karasjok og uklarheter rundt tellingen i Tromsø utsatte den endelige opptellingen. Men etter det NTB får opplyst, er det bare i den største valgkretsen, Ávjovári, at fintellingen kan få utslag på mandatfordelingen.

Endringer

Ikke uventet gikk begge de to store, Norske Samers Riksforbund (NSR) og Arbeiderpartiets Sametingsgruppe (DnA) tilbake etter endringen i valgordningen til færre og større kretser. Nå velges 39 representanter fra sju kretser, mot 43 representanter fra 13 kretser ved forrige valg. Det betyr at en flertallskonstellasjon må samle minst 20 mandater.

Arbeiderpartiets Sametingsgruppe regnes som den største favoritten til å vinne kampen om flertall. De er det største partiet med 26,9 prosent av stemmene bak seg.

På valgnatta så sametingspresident Egil Olli lyst på utsiktene til å bli sittende.

Beiler

NSR gikk mest tilbake til 11 representanter. Det er fem færre enn i det forrige Sametinget. DnA får fire færre enn sist, og ender på 14. Begge beiler nå til den andre klare valgvinneren det nystiftede samiske partiet Arja som i likhet med Frp får tre mandater.

Allerede onsdag morgen kunne Laila Susanne Vars fra Arja overfor NRK Sámi Radio si at de ikke kan utrette noe i Sametinget uten samarbeidspartnere. Hun sier det er politikken, ikke posisjonene som vil være viktigst i de kommende samtalene.

- Det skal bli vanskelig å danne en flertallskonstellasjon uten støtte fra de tre representantene fra Arja, sier NSRs presidentkandidat Aili Keskitalo til NTB.

Fortsatt åpent

Tilbakegangen til tross; hun mener det fortsatt er et åpent spørsmål hvem som skal danne sametingets «regjering» og besette posisjonene i Sametingsrådet.

I tillegg til Frp og Arja er det seks andre lister med sju mandater som avgjør hvem av hovedrivalene som til slutt stikker av med seieren. En av dem er en fellesliste mellom NSR og SPF som er inne med to mandater.

I tillegg har Keskitalo håp om at det ene mandatet fra FØV (Felleslista) er en mulig samarbeidspartner.

- Hvis det slår til, har vi like mange mandater som DnA i utgangspunktet, sier Keskitalo.

Avhengig

Både NSR og DnA har erklært at de ikke ønsker å samarbeide med Frp. Hans J. Eriksen har på sin side ikke utelukket et samarbeid med DnA.

- Vi får vente og se. Når posisjonene skal besettes, er det småpartiene de er avhengige av. Da kommer de springende, sier Frp-representant Hans J. Eriksen til NTB.

 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!