Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp vil øke politikontroll og bruk av lukkede mottak for å hindre at asylsøkere rømmer

- Det må de finne seg i.

BEKYMRET: Frp´s parlamentariske leder Harald Tom Nesvik er bekymret over at myndigheten ikke kan gjøre rede for alle asylsøkerne på norsk jord. Han ønsker nå å øke kontrollen på asylsøkere som enten ikke skal få realitetsbehandlet sin søknad, eller som allerede har fått vedtak om utsendelse. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BEKYMRET: Frp´s parlamentariske leder Harald Tom Nesvik er bekymret over at myndigheten ikke kan gjøre rede for alle asylsøkerne på norsk jord. Han ønsker nå å øke kontrollen på asylsøkere som enten ikke skal få realitetsbehandlet sin søknad, eller som allerede har fått vedtak om utsendelse. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Blant asylsøkere som skal transporteres ut, så er det et bekymringsfullt høyt antall som vi ikke kan gjøre rede for. Når vi i tillegg ser bilder fra Finnmark med lokalbefolkingen som hjelper noen å unndra seg utsendelse, så blir jeg bekymret, sier Frp´s parlamentariske leder Harald Tom Nesvik til Dagbladet.

Han ønsker nå å øke kontrollen på asylsøkere som enten ikke skal få realitetsbehandlet sin søknad, eller som allerede har fått vedtak om utsendelse.

- Vi må få mer kontroll i Finnmark for at politiet skal kunne holde ayslsøkerne der fram til uttransporten blir iverksatt. Det er altfor mange som forsvinner, sier Nesvik.

- Hva slags kontroll sikter du til?

- Det skal tas i bruk økt bruk av lukkete mottak for de som skal ut. I dag bruker vi for lang tid på å spore opp personer, og det er viktig at ulike etater som for eksempel NAV og politiet samarbeider i økt grad.

2207 forsvant i fjor Rekordmange 31 145 personer søkte asyl i Norge i fjor, men av dem er det mange som forsvinner sporløst, skrev Dagsavisen nylig. Ifølge tall fra UDI, som avisen har hentet inn, forsvant 2207 asylsøkere fra norske mottak i fjor uten å si ifra hvor de drar.

Av dem var 301 barn. 73 var enslige mindreårige asylsøkere.

Torsdag rømte flere asylsøkere fra Vestleiren i Kirkenes da det ble kjent at PU planla busstransport til Murmansk eller Nikel. Tre av dem — to menn og en gravid kvinne — kom seg til Kirkenes kirke, der de har søkt kirkeasyl.

Fredag ble alle asylsøkerne på Ankomstsenter Finnmark pågrepet, ifølge Politiets utlendingsenhet (PU).

- PU kan bekrefte at vi i går kveld gikk til pågripelse av de 82 personene som nå oppholder seg ved Ankomstsenter Finnmark, opplyser avdelingsleder for Juridisk avdeling i PU, Jan Olav Frantsvold til Dagbladet.

- Må ha bedre kontroll Nå vil Nesvik altså at kontrollen skal skjerpes. Han understreker at Norge er en rettsstat, og at dette må skje i henhold til lover og regler.

- Det blir opp til UDI og UNE å vurdere hvilke verktøy de mangler. Men de som skal sendes ut må finne seg i å være på lukkede mottak. Vi trenger økt kontroll, for eksempel med bruk av politivakt, slik at asylsøkerne ikke fritt kan forlate stedet.

- Hva med de som ikke har fått søknaden sin behandlet, skal kontrollen økes også på dem?

- For de personene som har uavklart identitet, må vi ha bedre kontroll. Men det er noe helt annet med de personene vi har identitet på.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!