FORSLAG FRA EGNE REKKER: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug får nå innspill fra leder av kommunalkomiteen. Helge André Njaastad vil konkurranseutsette integreringsarbeidet i kommunene. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FORSLAG FRA EGNE REKKER: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug får nå innspill fra leder av kommunalkomiteen. Helge André Njaastad vil konkurranseutsette integreringsarbeidet i kommunene. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Frp vil privatisere integreringa av flyktninger

Møter sterk skepsis fra Ap og KrF. - Det siste som behøves er flere besserwissere, sier Helga Pedersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Fremskrittspartiet vil konkurranseutsette integreringsarbeidet. Partiet mener kommunene, som har ansvaret i dag, trenger konkurranse for å løfte nivået på tjenestene. 

- Det offentlige har ikke lykkes godt nok med integreringen. For få kommer ut i arbeid og blir skattebetalere og for mange blir mottakere av ulike ytelser. Vi må tenke nytt og en interessant løsning på utfordringene er å konkurranseutsette integreringsarbeidet, sier Helge André Njaastad til Dagbladet.

Han leder Stortingets kommunalkomité for Frp. I 2015 kom det over 30.000 asylsøkere til Norge. Antallet asylsøkere gikk kraftig ned i desember etter at både Norge og nabolandene innførte en rekke kontroller ved grenseovergangene.

Bonusordning Mot sommeren forventes det en oppsving i flyktningstrømmen til Europa og Norge. Njaastad ønsker også en bonusordning til private aktører som lykkes med å få flyktninger inn i storsamfunnet. 

- Jeg tror private vil ha større incentiv enn kommunene til å lykkes, spesielt om dette etableres på en måte som gjør at aktørene får bonus etter hvordan man lykkes med å skape skattebetalere etter endt introduksjon.

I dag er det kommunene som har ansvaret for introduksjonsprogrammet. Hver kommune må uavhengig av størrelse skaffe sitt eget kompetansemiljø på integrering av flyktninger. Njaastad sier han nå vil utfordre de andre partiene på Stortinget til konkurranseutsetting «for å få bedre integrering til en lavere pris». 

- Åpner for besserwissere Helga Pedersen (Ap) er ikke interessert i Njaastads utfordring. 

- Det siste kommunene trenger nå er at det skal komme besserwissere fra Stortinget og peke på hvem som skal gjøre hva, sier hun og legger til:

- Regjeringspartiene bør i stedet konsentrere seg om å følge opp integreringsforliket.

Pedersen innrømmer likevel at kommunene har betydelig forbedringspotensiale på integreringsarbeidet. 

- Selvsagt er det rom for forbedringer, og resultatene varierer veldig. Kommunene er de som kjenner de lokale forholdene best, og som har den beste kompetansen på å organisere arbeidet. 

- Urovekkende Heller ikke i Kristelig Folkeparti tas Njaastads forslag godt imot.

- Det er urovekkende hvis Frps svar er at integreringen skal outsources til markedskreftene. Dette er ikke en tjeneste som alle andre, slår Dagrun Eriksen fast.

KrF-toppen mener integrering av de tusenvis av flyktningene som er kommet til Norge er en oppgave for samfunnet som helhet, ikke private enkeltaktører. 

- Det er vi som samfunn som må integrere. Kommunen må ha ansvaret, med bestillerkompetanse og koordineringsansvar inn mot barnehage, grunnskole, kommune og kulturlivet generelt. Så må man spille på lag med både næringsliv, ideelle og frivillige krefter. 

- Interessant nytenkning Om Njaastad og Frp møter stengte dører for forslaget i Arbeiderpartiet og KrF, er stemninga bedre i Høyre. Ingjerd Schou stiller seg positiv til å konkurranseutsette deler av integreringa. 

- Private, ideelle og frivillige kan være et godt supplement til det offentlige innenfor ulike tjenester, det ser vi på mange områder. Slik sett er dette er interessant nytenkning, men vi er nødt til å se et mer detaljert forslag før vi kan ta konkret stilling til det, sier hun til Dagbladet.

FORSLAGSSTILLER: Helge André Njaastad (Frp). 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORSLAGSSTILLER: Helge André Njaastad (Frp). Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer