- Frp vil rasere dagens skoler

Marianne Aasen (Ap) frykter Frp vil skape eliteskoler

Marianne Aasen (Ap) mener Frp sine forslag til kommunalpolitikk vil ødelegge den norske skolen slik vi kjenner den.  Foto: Erlend Aas  / SCANPIX
Marianne Aasen (Ap) mener Frp sine forslag til kommunalpolitikk vil ødelegge den norske skolen slik vi kjenner den. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kommunevalget nærmer seg og i gårsdagens Dagbladet la Fremskrittspartiets Siv Jensen klare planer for hvordan utdanningen skal legges opp i kommunene.

Lik støtte til offentlige og private skoler, lærerevaluering, karakterer fra og med femte klasse og privatiseringen av SFO-ordningen er sentrale punkter.  

-  Til sammen gir disse punktene oss en helt ny utdanningspolitikk, sier lederen av storting - kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, Marianne Aasen (Ap).  

Frykter markedsprinsipp Aasen kaller dette innføring av markedsprinsippet inn i utdanningen og mener dette er oppskriften på å rasere dagens skoleordning.

- Dersom man vil lønne lærere etter deres prestasjoner, vil dette føre til at de beste lærere vil kunne forhandle om lønnen sin og dermed vil de bli konsentrert rundt de rikeste skolene, sier hun.  

Vinnerskoler og taperskoler Hun mener da at de private skolene kommer til å vinne den kampen, noe som vil føre til «vinner-skoler» og «taper-skoler» i Norge.  Dette skal igjen resultere i et karakterjag, siden et av forslagene er fritt skolevalg.

- Elevene med de beste karakterene kommer til å søke seg til nettopp til de beste skolene. Dette vil bare øke de sosiale forskjellene i Norge, sier hun.  

Aasen mener også at Frp sitt forslag om å likestille de offentlige og private skolene vil bare forsterke den effekten. 

- Vi er både prinsippielt og faglig imot at de private elevplassene stykkprisfinansieres på lik linje med de offentlige. Det vil føre til private skoler vil utkonkurrere de offentlige.

- Vi må løfte alle Aasen tror at alle disse tiltakene kombinert vil gjøre at de flinkeste elevene og skolene for enda et løft, mens det store flertallet får det verre

- Men er det ikke bra at Norge får mulighet til å dyrke frem de store talentene? 

-   En god utdanningspolitikk løfter alle, ikke de få beste, sier Aasen.

Hun kritiserer også Frp sitt forslag om å kutte støtten til Skolefritidsordningen (SFO).

- Vil ha noe nytt Fremskrittspartiets Per Sandberg sier at han ikke er overrasket over kritikken fra Arbeiderpartiet.  

- Arbeiderpartiet har over flere år bygd opp en skolemodell som de mener er det eneste riktige. Men til tross for alle tiltak, ser vi at dette ikke fungerer. Skolene våre blir ikke særlig bedre. Det er på tide å prøve noe nytt, sier Sandberg til Dagbladet.

Avviser «taperskoler» Han avviser Aasens konklusjon om at tiltakene vil skape «taperskoler». Han mener at de forskjellene mellom skolene som Arbeiderpartiet frykter fins allerede.  

- Det er allerede store lokale og regionale forskjeller fra skole til skole når det gjelder kvalitet. Men ingen skoler ser ut til å miste lærere av den grunn. Jeg syns også vi skal bruke penger på eksempelvis etterutdanning av lærere enn å subsidiere SFO, sier Frp-nestlederen.

- Det private er godt! Sandberg tror at alle landets skolene vil få et løft som et resultat av konkurransen og lærerevalueringer.  

- Men hvis de offentlige skolene ikke vil klare seg i konkurransen om midler mot de private, så er det skremmende, fordi det tyder på at det står mye dårligere til med dem enn vi fryktet.

- Arbeiderpartiet må slutte å male et slikt mørkt bilde av det private. Det private er bra! Det private er godt, avslutter Sandberg.

Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg (t.h.) mener Norge er tjent med økt konkurranse mellom private og offentlige skoler  Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg (t.h.) mener Norge er tjent med økt konkurranse mellom private og offentlige skoler Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer