Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp vil regjere alene

- Vi kan nesten ikke vente, sier Siv Jensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp-formann Siv Jensen er lei av krangling på borgerlig side. Nå varsler hun at partiet vil danne regjering alene dersom de borgerlige partiene ikke vil samarbeide.

- En ren Frp-regjering kan sitte lenge. Vi er rede til å få gjennomført vår politikk, vi kan nesten ikke vente, sier Siv Jensen til Dagsavisen.

Hun mener det er en stor sannsynlighet for at en ren Frp-regjering kan bli realiteten etter valget i 2009.
Større alene
- Hvis Frp alene er større enn de tre andre borgerlige partiene til sammen og de ikke vil snakke med oss - da er det jo jeg og Frp som tar utfordringen. Vi er da det største alternativet til de rødgrønne, sier Jensen.

Venstre-leder Lars Sponheim gjorde det klart tidligere i vinter at Venstre ikke vil støtte en regjering der Frp er med, mens KrF-leder Dagfinn Høybråten har slått fast at KrF ikke vil sitte i regjering med Frp.

Frp har på sin side understreket at tiden er forbi da partiet vil støtte en regjering der de selv ikke er med.


Et stykke igjen


Gjennomsnittet av åtte meningsmålinger i desember viser at det er et stykke igjen før Jensens regnestykke «går opp» i hennes favør.

Mandatberegningene som valgforsker Bernt Aardal har gjort for Dagens Næringsliv, viser at Frp ville fått 45 mandater, mens Høyre, Venstre og KrF til sammen ville fått 49 mandater dersom desember-snittet hadde vært valg.

Frp går fram og får i snitt 24,5 prosent i desembermålingene, Høyre ligger stabilt på 17,4 prosent, mens Venstre og KrF begge har 6 prosent.


Mørkeblå
Aardal ser derimot for seg et annet scenario. Han tror at debatten i 2009 vil handle mer om et annet regjeringsalternativ, nemlig en mørkeblå mindretallsregjering med Frp og Høyre.

Og her er løpet langt jevnere når man legger desembertallene til grunn. De rødgrønne partiene får ifølge barometeret 75 mandater, mens Høyre og Frp til sammen får 74 mandater.

 BARE SIV:  Siv Jensen og Fremskrittspartiet er beredt til å ta regjeringsansvaret aleine -dersom partiet blir større enn Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre tilsammen etter eneste valg. Her en fotomaontasje med partiformannen og statsministerkandidaten i Stortingets spørretime 19. desember. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix.
BARE SIV: Siv Jensen og Fremskrittspartiet er beredt til å ta regjeringsansvaret aleine -dersom partiet blir større enn Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre tilsammen etter eneste valg. Her en fotomaontasje med partiformannen og statsministerkandidaten i Stortingets spørretime 19. desember. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix. Vis mer

Det betyr at de rødgrønne ville tapt 12 mandater sammenlignet med forrige stortingsvalg og dermed mistet flertallet med klar margin. (NTB - Jon Even Andersen).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!