Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp vil selge våpen til Israel

Oppsiktsvekkende, mener AUF-leder Eskil Pedersen.

ISRAELS VENN: - I utgangspunktet ser jeg ikke de store prinsipielle forskjellene mellom å eksportere til Israel og til USA, sier Jørund Rytman, som er representant for Frp i den nye næringskomiteen og leder for Israels venner på Stortinget. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ISRAELS VENN: - I utgangspunktet ser jeg ikke de store prinsipielle forskjellene mellom å eksportere til Israel og til USA, sier Jørund Rytman, som er representant for Frp i den nye næringskomiteen og leder for Israels venner på Stortinget. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye regjeringen bør åpne for at norsk industri kan selge forsvarsmateriell til Israel, mener Frps næringstalsmann Jørund Rytman.

Norge praktiserer i dag eksportforbud for krigsmateriell til Israel, men regjeringsskiftet kan bety en lemping på reglene for norsk våpeneksport til landet, skriver Finansavisen.

- I utgangspunktet ser jeg ikke de store prinsipielle forskjellene mellom å eksportere til Israel og til USA. Dette vil nok stå på agendaen de neste månedene, og jeg regner med å ta det opp med våre folk, sier Jørund Rytman, som er representant for Frp i den nye næringskomiteen og leder for Israels venner på Stortinget.

AUF-leder Eskil Pedersen mener signalene fra Frp er så oppsiktsvekkende at utenriksminister Børge Brende (H) må på banen.

- Jeg reagerer kraftig på dette. Jeg mener det er viktig at utenriksministeren nå klargjør veldig raskt om dette er aktuelt. Hvis dette er aktuell politikk fra den nye regjeringen, fortjener det heftig debatt, sier Pedersen til NTB.

- Brudd Pedersen mener våpeneksport til Israel vil være et stort brudd med norsk politikk.

- Vi har regler på at vi ikke selger våpen til land som er i krig eller der krig truer. Det er en lang tradisjon vi har som fredsnasjon at vi ikke er dobbeltmoralsk når det kommer til slike ting, sier Pedersen.

Han vil gjøre det motsatte og heller stramme inn på dagens regelverk. Norge selger i dag våpen til NATO-land, som igjen kan selge våpnene videre til andre land. Norge bør kreve slutterklæring også fra NATO-land, mener Pedersen.

AUF-lederen har liten sans for Rytmans sammenligning mellom Israel og USA.

- Det kan være mye kritisk å si om USA, men det er en enorm forskjell på Israel og USA, sier Pedersen.

Han mener Israel er et land som okkuperer land ulovlig og som gjentatte ganger har brutt folkeretten.

- Hvis Norge skal åpne for salg av våpen til Israel, kommer vi til å gjøre oss medskyldig i grove brudd på folkeretten fremover, hevder Pedersen.

Støtter Tybring-Gjedde Frp-representant Christian Tybring-Gjedde i utenriks- og forsvarskomiteen sier til Finansavisen at han er opptatt av å likestille Israel med andre demokratier.

- Jeg støtter Israel på alle måter og vil stoppe boikotthysteriet. Israel er en demokratisk utpost som trues av despoter, sier Tybring-Gjedde.

Han er imidlertid usikker på om våpeneksporten, som Norge stanset i 2002, bør åpnes opp igjen.

- Utgangspunktet må være at Israel behandles på lik linje med andre demokratiske land. Men Norge har spilt en rolle på forhandlersiden i Midtøsten, og jeg vil være skeptisk til å forkludre det, sier han.

Dette er en skepsis som Pedersen deler.

- Jeg deler definitivt Tybring-Gjeddes skepsis. Norge har lang tradisjon med å være involvert i ulike dialoger mellom Israel og Palestina, sier Pedersen.

Han mener Norge ikke lenger er en nær samarbeidspartner med Israel, samtidig som Norge er støttespiller for palestinske selvstyremyndigheter. En tostatsløsning mellom palestinerne og Israel er kanskje lenger unna enn noen gang, mener AUF-lederen.

- Derfor er det ikke veldig tillitvekkende hvis Norge skal eksportere våpen til et forsvar som angriper palestinerne, sier Pedersen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling