Frp vil skjerpe straffene for vaneforbrytere

Oslo (NTB): Fremskrittspartiet vil at lovbrytere som må møte i retten gang på gang skal straffes så det virkelig svir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partiet foreslår at det innføres en ordning der straffeutmålingen automatisk dobles for andregangskriminelle, tredobles for tredjegangskriminelle, firedobles ved fjerde gangs pådømming og så videre.

Statssekretær Bjørn Solbakken i Justisdepartementet mener forslaget er lite gjennomtenkt, og Venstre karakteriserer forslaget som «primitiv kriminalpolitikk fra Frp».

Frp vil også ha mindre bruk av betinget fengsel og strengere straffer enn i dag. Frp vil blant annet ha slutt på det som blir kalt for kvantumsrabatt, og går inn for at hvert lovbrudd straffes for seg. De vil at det blir idømt straff for hvert enkelt lovbrudd som blir lagt sammen ved straffeutmålingen.

Gjengangerne tas

- Ordningen vil føre til at vi kan få slutt på gjenganger-kriminaliteten. Det sies at 20 prosent av de kriminelle står for 80 prosent av kriminaliteten. Får vi tatt disse ut av aktiv virksomhet, vil kriminaliteten, særlig når det gjelder vold og vinningsforbrytelser går ned, sa partiformann Carl I. Hagen da han presenterte forslaget mandag sammen med justispolitisk talsmann Jan Simonsen.

Simonsen kjenner ikke til om systemet Frp foreslår er prøvd ut i noe annet land, men ideen har han fått fra USA.

- Det er fornuftig å lære av de amerikanske erfaringene. Dersom vanekriminelle ikke får muligheten til å begå noe ulovlig, vil det forebygge kriminelle handlinger og beskytte mulige ofre mot overgrep, slår han fast.

Statssekretær Solbakken har ingen tro på at det vil løse noen problemer med en slik automatikk i straffutmåligen.

- Det kan føre til resultater som vil være aldeles urimelig. Jan Simonsen er jo inne på at tredjegangs ran etter hans regnemåte vil kunne gi 36 års fengsel, og da tror jeg man forstår at han er på ville veier, sier Solbakken til NRK.

Ikke like langt

Simonsen har imidlertid ikke våget å gå så langt som forbildet, «three strikes and you are out» i California. Dette systemet går ut på at en person som blir straffedømt for tredje gang automatisk blir idømt livstidsstraff, forutsatt at han tidligere har vært dømt for lovbrudd av en viss alvorlighetsgrad.

- Det nye straffesystemet i California har vært en suksess. Derfor er det fornuftig å tenke i samme retning også i Norge. Forslaget tar utgangspunkt i å forebygge at vanekriminelle slår til gang etter gang mot uskyldige ofre, men er tilpasset norske forhold, sier Jan Simonsen.