Frp vil sparke dårlige lærere

FpU-leder Trond Birkedal forslår å sparke lærere som får dårlige evalueringer fra elevene over flere år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Birkedal vil ta saken opp i neste møte i utdanningskomiteen i Rogaland, skriver Stavanger Aftenblad.

Ved siden av ledervervet i Frps ungdomsorganisasjon sitter Birkedal i bystyret i Stavanger og i fylkestinget i Rogaland. Han er også leder i Fremskrittspartiets skole- og oppvekstutvalg og Frps ordførerkandidat i Stavanger.

Birkedal lanserte forslaget på årsmøtet i Rogaland Frp søndag.
Tydelige tilbakemeldinger

- Elevene må få anledning til å gi tydelige tilbakemeldinger som kan måles. Til grunn må ligge klare kriterier. Synspunktene fra elevene må telle tungt, mer enn rektors vurdering av lærerne. Elevenes vurderinger må også sammenholdes med resultatene de oppnår, sier Birkedal til Stavanger Aftenblad.

- Jo bedre score lærerne får, jo bedre lønn bør de få. De dårligste derimot, bør sparkes, mener han.

Hvor dårlige lærerne må være for å få sparken kan han ikke svare på:

- Det får vi komme tilbake til. Poenget nå er å få til en evaluering. Lærerne er snart den eneste yrkesgruppen som ikke blir evaluert. Skal du kjøpe en bil til 400.000 kroner, sjekker du opplysninger og tester og sammenligner med andre biler. Men lærere til 400.000 kroner, dem ansetter vi i blinde, sier Birkedal.
Oser av mistillit

Utdanningsforbundet er ikke glad for forslaget.

- Trond Birkedals snakk om å belønne gode lærere og sparke dårlige, skremmer meg. Det oser av mistillit til lærerstanden, sier leder Sigrun Haaland i Utdanningsforbundet i Rogaland

Haaland mener elevevalueringer av lærerne er dårlig egnet til å heve kvaliteten i norsk skole og feil bruk av skolens ressurser.

- Det elevene synes er kult på de ulike alderstrinnene er ikke alltid det som gir best læring og best kvalitet. Og den læreren som er mest populær blant elevene, er ikke alltid den beste læreren, sier hun.
- Iskaldt

Lærerne får støtte fra elevene. Fremskrittspartiets forslag vil føre til at skolen blir gjenstand for en iskald konkurransedreining der målsettingen hele tiden er å kåre vinnere og tapere, mener Elevorganisasjonen.

- Vi har sett konsekvensen av slik politikk i andre land. Resultatet blir en nedadgående spiral av A- og B-skoler der de «dårlige» lærerne blir plassert på de «dårlige» skolene sammen med de «dårlige» elevene som ikke kommer inn på andre skoler, sier organisasjonens leder Jan Christian Vestre i en pressemelding.

(NTB)