Frp vil stanse stengingen av FM-nettet

Tar saken opp i spontanspørretimen i Stortinget i morgen.

FRA FM TIL DAB? Det kan bli resultatet dersom regjeringen får gjennomslag for å stenge FM-nettet i 2017. Denne retroreiseradioen har både dab- og FM-radio. Foto.Mette Møller
FRA FM TIL DAB? Det kan bli resultatet dersom regjeringen får gjennomslag for å stenge FM-nettet i 2017. Denne retroreiseradioen har både dab- og FM-radio. Foto.Mette Møller Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Får regjeringen gjenomslag for forslaget om å stenge FM-nettet i 2017, til fordel for digitalradio (DAB), kan et sted mellom 15-20 millioner FM-radioer i Norge kastes på dynga.

Utfordrer Huitfeldt Dette reagerer blant andre Frp på, og i spontanspørretimen på Stortinget i morgen vil Ib Thomsen utfordre kulturminister Anniken Huitfeldt.

- Jeg skjønner ikke hvorfor man skal vedta å stenge FM-nettet. Verdier i milliardklassen vil gå tapt, og flere lokalradioer vil måtte legges ned, da de ikke har mulighet til å drifte FM-nettet på egen regning, sier Ib Thomsen.

Skrotet av EU Frp mener også at Norge på denne måten låser seg til en teknologi som allerede er skrotet av EU, og de stiller spørsmål om hvordan Kulturdepartementet, sitter som eier av NRK, kan de være habile i saken.

- Markedet (radiolytterne) velger ikke DAB, nå skal de tvinges.   Det er oppsiktsvekkende at NRK har nektet å oppgi hvor mye penger de har brukt på DAB, sier Thomsen.

- Galskap og overformynderi I Sverige har Sveriges Radio oppgitt å ha brukt 600 millioner kroner, før regjeringen satte foten ned. Thomsen mener stengingen av FM-nettet er galskap og overformynderi.

Han varsler nå omkamp dersom FrP kommer i regjering etter 2013.  

Foreløpig er det kun solgt 300.000 DAB-radioer, og Thomsen mener særlig NRK har presset på for å få regjeringen til å komme med en endelig dato for når FM-nettet skal legges ned.

Dårlig salg Ifølge NRK gir DAB bedre og mer stabil lyd, men til nå har folk i liten grad har sett noen vits i å kjøpe DAB-radioer.

Det er dessuten utviklet en ny og bedre versjon som kalles DAB+. Imidlertid er det kun nyere DAB-radioer som kan ta inn DAB+-signaler.

I Storbritannia kunngjorde politikerne først at FM-båndet skulle stenges i 2015, men de har siden fjernet datoen og overlatt alt til bransjen selv.

UTFORDER HUITFELDT: Frps Ib Thomsen. Foto: Scanpix
UTFORDER HUITFELDT: Frps Ib Thomsen. Foto: Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer