Frp vil ta kriminelle gjenger

I dag startet Frp valgkampen. Første utspill er å endre loven slik at alle i en gjeng straffes når ingen vil avsløre hvem som står bak en kriminell handling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Utviklingen har gått den veien Frp har fryktet, sa Carl I. Hagen da han i dag uoffisielt startet oppkjøringen til høstens valgkamp. Omgitt av nestlederne Terje Søviknes og Siv Jensen presenterte han sakene partiet vil satse på.

- Alle må stilles til ansvar

- Vi har fått konflikter mellom etniske minoriteter og gjengkriminalitet. I dag gir gjengene beskyttelse, ingen tyster på kollektivet. Etter Oslo S-drapet ble alle frikjent for drap fordi politiet ikke klarte å finne ut hvem som var ansvarlig. Vi vil innføre «en for alle, alle for en»: Hvis det ikke er mulig å identifisere hvem som har begått handlingen, så skal alle stilles til ansvar. Det skal ikke være attraktivt å være med i gjenger, sier Hagen.

Han understreker at det ikke gjelder gjengmedlemmer som ikke var tilstede da den kriminelle handlingen ble utført.

- Men hvis det var flere personer som var med på den kriminelle handlingen, må kollektivet stilles til ansvar.

Foreldre ansvarlige for omskjæring

I tillegg legger partiet frem forslag om et eget kompetansesenter som kan hjelpe jenter i fare for å bli omskåret.

- Disse jentene bør jevnlig helseundersøkes, sa Hagen.

- Foreldrene må automatisk stilles til ansvar hvis noen blir omskåret. Det må være grov omsorgssvikt hvis de ikke kan beskytte jentene sine. I dag mangler hjemmelen for å ansvarliggjøre noen, sa Hagen og fikk støtte fra nestleder Siv Jensen.

- Det er et samfunnsansvar at disse jentene har et sted å søke beskyttelse.

Terje Søvines utfordrer det islamske miljøet til å støtte forslaget. Han viser til at mange av dem har gitt utrykk for at de vil støtte arbeidet mot omskjæring.

- Noen sier en ting offentlig og gjør noe annet. Vi oppfordrer dem til å støtte forslaget vårt, sa han.

Ingen av de tre ville si noe mer om bråket internt i Frp. Men Hagen ga klart uttrykk for at Vidar Kleppe, som i dag har meldt at han vurderer å stille til valg som nestleder på landsmøtet, bør la være å foreslå seg selv til dette vervet.

- Det er selvsagt full anledning til å stille til valg, men det er en sikker måte å flytte fokus fra politikk over på personstridigheter. Det er skadelig for partiet, sa han.

Uakseptabelt, sier jusprofessor

Jusprofessor Ståle Eskeland mener at Frps forslag om å ansvarliggjøre alle gjengmedlemmer som var tilstede ved en kriminell handling, er helt uakseptabelt.

- Det går ikke an å gå inn for kollektivt ansvar, sier han.

- Å si at hvis flere har vært med, så er alle ansvarlige, er i strid med grunnleggende rettssikkerhetsverdier. Det er ikke nok at de er med i en gjeng. Det må ha vært en fellesaksjon, sier han.

- Kan man ikke gå ut fra at det er en fellesaksjon når gjenger handler?

- Det kan man ikke. Det må bevises i hvert enkelt tilfelle. Enkelte handler på egne vegne. Det å gjøre medlemmer av en gjeng ansvarlige for drap, er helt uakseptabelt. Det holder ikke at de tier om det de vet, sier Eskeland.

EN FOR ALLE, ALLE FOR EN:</B> Hagen og hans nære kolleger vil ha kollektiv straff av gjengmedlemmer som tier om kriminelle handlinger.