Frp vil tilby tidlig fostersjekk

Men ikke for å utrydde barn med Downs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Fremskrittspartiet vil tilby alle gravide ultralyd og eventuell blodprøve rundt tolvte svangerskapsuke. Partiet prøver å berolige og sier målet ikke er å utrydde barn med Downs.


- Vi ønsker ikke at flere skal ta abort, men at flere av dem som i dag får beskjed i uke 17, 18 eller 19 om at barnet har alvorlige feil, skal få bedre tid til å tenke seg om, sier stortingsrepresentant Vigdis Giltun (Frp) til Vårt Land.

Frp vil dermed gjøre som i Danmark. Det er i helse- og omsorgskomiteens innstilling til stortingsmeldingen om fødselsomsorg at Frp fremmer forslaget.

- Oppsiktsvekkende. Bare se hva som har skjedd i Danmark. Det er lettere å ta abort dess yngre fosteret er, sier stortingspolitiker Laila Dåvøy (KrF).

Heller ikke Høyre liker Frp-forslaget.

- En eventuell regjering hvor Høyre og Frp deltar sammen, vil under ingen omstendigheter fremme slike forslag. Det er helt utelukket, sier stortingsrepresentant Inge Lønning (H).

Giltun sier forslaget ikke avviker prinsipielt fra dagens praksis. I dag kan par som har størst sannsynlighet for å få barn med Downs, kvinner over 38 år, eller som har Downs i familien, få svar på dette tidlig.

- Dette handler ikke om å utrydde barn med Downs, men at alle skal ha lik rett på informasjon. Jeg er bekymret over at så mange kvinner velger å ta abort, og jeg tror faktisk at dette tilbudet også kan være en bevisstgjøring om at fosteret faktisk er et barn. Ultralydundersøkelser kan bidra til å styrke de følelsesmessige båndene mellom far, mor og det ufødte barnet, og derfor kan dette føre til at det blir færre som tar abort tidlig, sier Giltun.

(NTB)