- ALARMERENDE: Krfs Laila Dåvøy er forferdet over Frps forslag. Foto: Knut Falch / SCANPIX
- ALARMERENDE: Krfs Laila Dåvøy er forferdet over Frps forslag. Foto: Knut Falch / SCANPIXVis mer

Frp vil tillate aktiv dødshjelp

- Alarmerende mener Krf.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dagens utgave av Dagbladet gikk Fremskrittspartiet ut med et flertall i programkomiteen vil foreslå at aktiv dødshjelp blir tillatt i Norge.

- Jeg er en tilhenger av å tillate aktiv dødshjelp. Tiden er moden for en skikkelig debatt, og jeg mener Fremskrittspartiet bør være i front på dette spørsmålet i Norge, sa leder i Fremskrittsparitets Ungdom, Ove A. Vanebo til Dagbladet.no.

Og reaksjonene lar ikke vente på seg. Kristelig Folkeparti legger ikke skjul på at de er sterkt mot aktiv dødshjelp.

- Forferdet
Stortingsrepresentant Laila Dåvøy fra Kristelig Folkeparti, sier hun er forferdet av Frp-forslaget om å tillate aktiv dødshjelp. Partiet vil, om forslaget til prinsipprogrammet godtas, bli det første i Norge som går inn for å gjøre aktiv dødshjelp lovlig.

—Jeg synes det er alarmerende at Frp vil debattere dette. Vi er veldig, veldig sterkt imot dette forslaget, sier Dåvøy, som sitter i helse- omsorgskomiteen, til Dagbladet.no.

Per Sandberg er leder i programkomiteen, og nestleder i Frp, sier tiden er inne for at partiet tar stilling til spørsmålet, selv om Sandberg selv er i mindretallet i komiteen som vil beholde dagens posisjon: At representantene står fritt til selv å velge om de er for eller imot.
—Det er på tide at vi tar denne debatten, og kommer til et standpunkt. Et flertall i komiteen vil åpne for dette under streng kontroll, sier Sandberg til Dagbladet.

Legger press på de syke
Dåvøy mener en åpning i lovverket vil legge press på alvorlig syke og skadde.
—Vi kommer fort inn på en tankegang der folk føler seg i veien, og er redd for å være samfunnet og sine egne til byrde.
Leder i Fremskrittspartiets Ungdom, Ove A. Vanebo, sitter i programkomiteen og har vært en pådriver for ordlyden som nå foreslås i partiets nye prinsipprogram.

Vanebo ønsker at Norge skal følge Luxemburg Nederland, Belgia og Sveits, de fire Europeiske landene som allerede tillater aktiv dødshjelp.

—Jeg er en tilhenger av å tillate aktiv dødshjelp. Tida er moden for en skikkelig debatt, og jeg mener Fremskrittspartiet bør være i front på dette spørsmålet i Norge, sier Vanebo til Dagbladet.

Dåvøy mener Fremskrittspartiet med sitt utspill igjen har vist at partiet ikke er et reelt alternativ for KrF-velgere.
—Frp er veldig verdiliberale på mange områder, slik de var med bioteknologiloven. Nå ser jeg at sak etter sak kommer, som kolliderer helt med våre verdier. De fjerner seg mer og mer fra KrF, og det nytter lite å fri til oss med et slikt program, sier Dåvøy.

MOT, MEN TAR DEBATTEN: Leder av programkomiteen Per Sandberg tilhører mindretallet som er mot aktiv dødshjelp. Men han vil gjerne ta debatten. Foto: Knut Falch / SCANPIX
MOT, MEN TAR DEBATTEN: Leder av programkomiteen Per Sandberg tilhører mindretallet som er mot aktiv dødshjelp. Men han vil gjerne ta debatten. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer